Bassár el-Aszad szíriai államfő szerint az orosz beavatkozás hatására több ezer terrorista menekült el az országból, és a menekültek elkezdenek visszatérni otthonaikba.
Dmitrij Sablin orosz szenátor egy törvényhozókból álló delegáció tagjaként személyesen is megtekintette a szíriai helyzetet. Útja során találkozott Bassár el-Aszad szíriai államfővel, és számos, magas rangú szíriai politikussal, akikkel a terrorizmus elleni harc terén történő együttműködésről folytattak megbeszéléseket. Sablin az Izvesztyija napilapnak adott interjúja során arról számolt be, hogy korábban, májusban is járt Szíriában, és azóta sok minden megváltozott az országban. Elmondása szerint a terroristák nagy része elmenekült az országból, és sokan elkezdtek visszatérni otthonaikba. Az emberek a jövőt tervezik, az ország újjáépítéséről beszélnek.
“Az emberek ma már biztonságban, szabadon járnak Damaszkuszban. Rengeteg étterem kinyitott. Mielőtt Oroszország megkezdte a beavatkozást, a városban rémisztő állapotok uralkodtak.”
Sablin kifejtette, hogy a szíriai kormány stabil jövőképpel rendelkezik, konkrét elképzelései vannak arról, hogyan lehetséges a válság megoldása és a normális állapotok helyreállítása. A két ország közti megállapodások mentén az orosz vállalatok hatalmas megrendeléseket kapnak, és egész városok újjáépítése kezdődik meg az orosz építőipar kapacitásainak bevonásával. A szíriai államfő elmondása szerint mostanra a francia és svájci vállalatok is látják, hogy az országban kezd rendeződni a helyzet, és megpróbálnak különféle szerződéseket kötni, hogy becsatlakozhassanak az újjáépítési munkálatokba. Szíria azonban a legnagyobb üzleteket az orosz vállalatoknak adja. Aszad elmondása szerint az ország egyes régiói teljes mértékben készen állnak az újjáépítésre, és Oroszországgal több száz milliárd dollár értékben kötnek majd szerződéseket az újjáépítési munkálatokra.
Október közepén Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke felszólította a kormányt, hogy állítsa helyre a diplomáciai kapcsolatokat Bassár el-Aszad kormányával. Magyarország 2012 decemberében kiutasította a szír diplomatákat és bezárta Szíria budapesti nagykövetségét, mert az Egyesült Államok külpolitikájához igazodott hozzá, miután Washington diktátornak nyilvánította az ország legitim vezetőjét.

http://www.hidfo.ru/2015/10/damaszkusz-ujra-biztonsagos-megkezdodott-sziria-ujjaepitese/