2015. október 28., szerda

Alagútháború – Kíméletlen küzdelem Damaszkuszért, a föld alatt is (+videó)

tonnel_siriya_voyna

...”Gyakran előfordul, hogy a szemben álló felek egymás alá ásnak, és felrobbantják az ellenséges csapatot, – már sok ember lelte így halálát messze a napfénytől, örökre eltemetve a föld alatt…” (Videó erről a lap alján – a szerk. SzRTI.)

A szíriai hadsereg Damaszkusz földalatti labirintusaiban üldözi az Iszlám Állam harcosait

A szíriai háború teljesen megváltoztatta a harcokról felállított klasszikus elképzeléseket és paradigmákat, – a front minden szakaszán más és más módszerek és taktikák ütköznek egymással. A Damaszkuszért folyó harcokban a föld alatt is csaták dúlnak.
Első látásra talán úgy tűnhet, hogy valamilyen bányában jár az ember. Dzsobar városrész alatt a szír katonák a megszokott fegyverek mellett lapátokkal és ásókkal is el vannak látva. Kétóránként váltják egymást, naponta 3-4 métert jutnak előre a frissen ásott alagútban. A „földalatti háborút” az IÁ harcosai választották stratégiául, mivel a felszínen nincsenek biztonságban a nagy pontosságú és rombolóerejű orosz légibombáktól. A szír katonák egyszer-egyszer a terroristák által szerkesztett gépekre is bukkannak, egy motor által hajtott Archimedes-csavar dobja hátra a kivájt csatornából a földet.
Gyakran előfordul, hogy a szemben álló felek egymás alá ásnak, és felrobbantják az ellenséges csapatot, – már sok ember lelte így halálát messze a napfénytől, örökre eltemetve a föld alatt. „Ehhez a két házhoz is így jutottak, majd megpróbálták ránkrobbantani az épületet” meséli az egyik szír altiszt a közeli harcálláspontra mutatva, ahol egy szír katona őrködik golyószóróval. Sok terrorista kibújva föld alól a nyílt térségeken át próbál menekülni, de a fegyver gyorsabb náluk…
A szemben álló felek egymás állásait is keresztezik a föld alatt, ilyenkor valóságos pokol alakul ki a nagy tűzerejű automata fegyverek harcában. Az alagutakat diverziós célokból is használja mindkét fél, a szír katonák így robbantottak fel egy IÁ-csapatvezetési harcálláspontot. Az alagutak mélysége változó, két-három métertől tíz-tizenöt méter mélységig terjednek, a földalatti labirintus is tekereg előre-hátra, fel-le, azonkívül sohasem tudható előre, hogy az alagút melyik szakasz van aláaknázva egyik vagy a másik fél által.
Damaszkusz viszonylag száraz város, ám sok helyen mocsarak és tavak övezik, ennek vizeit is sokszor az alagútba vezetve „öntik ki” az ellenséget a szír katonák. Éjszaka bevezetik a tűzoltótömlőket és vízvezetékcsöveket az alagútba, és egy adott jelre több irányból vizet zúdítanak a bennrekedt harcosokra.
Ugyanígy harc folyik a levegőben is, a magas házak között átjárókat és hidakat építenek a harcolók, így váratlanul feltűnhetnek akár az ellenfél mögött is. A háborúban minden módszer megengedett, ami egy furcsa háborúban kivívott nehéz győzelmet eredményez.
RusvesnaRapid PressSzRTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése