Akár fél éven belül is kiírhatják a népszavazást Nagy-Britannia EU-tagságának megszüntetéséről, mert egyre nő az Európai Unióból kilépést támogatók aránya.
Az Ispos MORI legutóbbi közvélemény-kutatásának eredményei szerint a britek abszolút többsége, mintegy 66%-a nem tartja valószínűnek, hogy David Cameron eredményeket tud elérni az uniós vezetőkkel kezdett tárgyalássorozaton. A brit miniszterelnök négy feltételt szabott, aminek teljesülése esetén Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradna; Brüsszel vissza kell adjon minden állami jogkört a tagállam kezébe, és ki kell hagyja Nagy-Britanniát az Európai Unió “szuperállam” létrehozásával kapcsolatos célkitűzéseiből; el kell ismerje, hogy az euró nem elsődleges és egyetlen jövőbéli európai fizetőeszköz, és az eurozóna tagállamai semmilyen döntési jogosultsággal nem rendelkezhetnek a brit gazdaság felett.
A britek kétharmada azonban úgy gondolja, hogy Cameron semmilyen érdemleges megállapodást nem fog tudni kikényszeríteni. Folyamatosan csökken az ország EU-tagságát támogatók aránya, és mostanra a lakosság egyik fele a kilépést, másik fele az uniós tagság fenntartását támogatja. Az 50-50%-os megoszlás azonban néhány hónap leforgása alatt jött létre, a migrációs válság súlyosbodását követően. David Cameron 2017-re tervezte az EU-tagság megszüntetésével kapcsolatos referendum megtartását, de a migrációs válság hatására drasztikusan csökkenni kezdett az uniós tagságot támogatók aránya, és a jelenlegi tendencia alapján valószínűsíthető, hogy 2017-re már a lakosság abszolút többsége támogatni fogja a kilépést.
Arron Banks, a Leave.EU kampány vezetője szerint a kormány már 2016 áprilisára vagy májusára előrehozhatja a referendumot. Egy korábban megtartott szavazáson még van esélye annak, hogy megszavazzák a tagság fenntartását, míg a 2017-es referendum nagyobb valószínűséggel az EU-tagság megszüntetésével végződne.

http://hidfo.ru/2015/10/a-britek-mar-aprilisban-szavazhatnak-az-europai-unio-elhagyasarol/