Tagadja a román kormány, hogy bűnrészességet vállalt volna az Európai Unió területén az amerikai titkosszolgálatok által folytatott kínvallatásokban. Most együttműködnek az európai szakértőkkel a vizsgálatok során, de kilenc hónapjuk volt eltüntetni a bizonyítékokat.
Az Európai Parlament polgárjogi, külügyi és emberi jogi bizottsága vizsgálatot folytat annak kapcsán, hogy az Európai Unió egyes tagállamainak vezetői vélhetően hatalmas összegeket kaptak cserébe azért, hogy a CIA – amerikai Központi Hírszerző Ügynökség – használatába adjanak egyes katonai létesítményeket. A bázisokon az amerikai titkosszolgálat harmadik világ béli országokban elfogott személyeket tarthat fogva, és vélhetően kínvallatásnak vetik alá őket. A titkos program részeként az amerikai ügynökség felhatalmazást kapott arra, hogy ellenőrzés nélkül szállítsa a rabokat egyik országból a másikba, a fogvatartottak számára pedig hatályon kívül helyezze az emberi jogokat, anélkül, hogy minderről az adott uniós tagállam polgárai, vagy a politikai vezetők nagy része tudomást szerezne.
A harmadik világ béli országokban elfogott személyek kínvallatásairól nem csak feltételezések ismertek; az amerikai szenátus nemzetbiztonsági bizottsága tavaly decemberben hozta nyilvánosságra a CIA kínvallatási procedúráival kapcsolatos jelentését, amivel egyben arra is felhívták a nyilvánosság figyelmét, hogy a CIA az Egyesült Államok határain túl számos titkos börtönlétesítményt üzemeltet, ahol a “terror elleni háború” során foglyul ejtett személyeket kínvallatásnak vetik alá. A nyilvánosság számára készült jelentés az eredeti, több mint 6000 oldalas dokumentum alig 500 oldalba tömörített változata volt, de mégis felhívta a figyelmet arra, hogy Lengyelország, Románia, de még Olaszország és Macedónia területén is működnek ilyen létesítmények. Ugyanakkor, máig nem ismertek konkrétumok arról, hogy mely országokban, pontosan hány személyt tartanak fogva, miért zárták be őket, és pontosan milyen bánásmódban részesülnek.
Az európai vizsgálatot folytató bizottság tagjai ugyanakkor kijelentették, hogy az Európai Unió egyes tagállamai nem hajlandóak együttműködést tanúsítani az ügy kivizsgálása során. Nyomozás van folyamatban Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Románia és az Egyesült Királyság érintettsége kapcsán, de a bizottság tagjai szerint valamennyi érintett tagállam akadályokat állít az érdemi vizsgálat lefolytatása elé.
Ion Iliescu volt román államfő egy nyílt levelet fogalmazott meg a hét folyamán, amiben tagadta, hogy Románia engedélyezte volna a CIA számára, hogy más országok állampolgárait Románia – vagy Székelyföld – területén kínvallatásnak vesse alá. Iliescu szerint egyetlen román politikus sem egyezett bele titkos CIA-börtönök létesítésébe, és külföldi tisztek sem kérték őket ennek engedélyezésére. A probléma ezzel elsősorban az, hogy a hatalom közelében lévő román politikusok nem tagadják, hanem hallgatnak róla. Az ügy önmagában is számos kérdést felvet; ha a román kormány hozzájárult ilyesmihez, az amiatt botrányos – ha az Egyesült Államok a román hatóságok felhatalmazása nélkül üzemeltet titkos börtönöket Románia területén, az pedig nem egyszerűen az ország szuverenitásának sértése, hanem beláthatatlan következményei lehetnek. Márpedig az amerikai nemzetbiztonsági bizottság úgy tudja, hogy üzemeltetnek Románia területén ilyen létesítményt. Vélhetően ezzel a román politikusok is tisztában vannak, ezért tartott nekik 9 hónapig, hogy együttműködést tanúsítsanak és beleegyezzenek a ügy kivizsgálásába. Romániának 9 hónapja volt arra, hogy eltávolítsa a bizonyítékokat olyan helyekről, melyeket az európai szakértők az ellenőrzések során megtekintenek majd.

http://hidfo.ru/2015/09/romania-tagadja-hogy-titkos-cia-bortonoket-uzemeltetne/