Nurszultan Nazarbajev kazah államfő New Yorkban, az ENSZ közgyűlése előtt elmondott beszédében felajánlotta, hogy az ENSZ székházát helyezzék át Ázsiába. A globális gazdasági viszonyok már nem teszik indokolttá, hogy a nemzetközi szervezetek központjai a nyugati országokban legyenek.
Nazarbajev emlékeztetett arra, hogy az ENSZ központjainak New Yorkban elhelyezéséről még akkor született döntés, amikor 70 évvel ezelőtt a Nemzetek Szövetsége helyett az ENSZ szervezetét megalapították. Akkoriban ez annak volt köszönhető, hogy a nemzetközi kapcsolatokban a nyugati világnak – azon belül is az Egyesült Államoknak – egyre kiemelkedőbb szerepe volt. Nazarbajev felhívta a figyelmet arra, hogy 70 év alatt a világ nagyot változott; a XXI. században mindinkább Ázsia válik a fejlődés központjává – Ázsiában él a Föld lakosságának mintegy kétharmada, ott összpontosul a Föld természeti erőforrásainak jelentős része. A legnagyobb kontinens iparosításának és modernizációjának következményeként így elkerülhetetlen szükségszerűség, hogy a nyugati világ a XXI. század során fokozatosan háttérbe szorul, a fejlődés központjává ehelyett Ázsia lép elő.
Nazarbajev szerint elkerülhetetlen, hogy az ENSZ alkalmazkodjon a globális erőviszonyok új realitásaihoz, és a szervezet központjait New Yorkból egy ázsiai országba helyezzék át. Az államfő hangsúlyozta, hogy a dollár mostanra megszűnt globális tartalékvalutának lenni, de egy új globális pénz bevezetése kizárólag azt követően lehetséges, hogy az ENSZ alkalmazkodott a nemzetközi kapcsolatok új struktúrájához. Nazarbajev szerint a gazdasági válságok elleni küzdelem előfeltétele, hogy újra ellenőrizhetővé tegyék olyan valuták értékállóságát, melyek jelenleg se a törvényesség, se a demokrácia, szabad verseny és nemzetközi ellenőrizhetőség kritériumának nem felelnek meg. Egy ilyen ellenőrizhetetlen és törvénytelen fizetőeszközzé vált a dollár, amit mostanra korlátlanul nyomtatnak, anélkül, hogy afölött egy legitim nemzetközi struktúra ellenőrzést gyakorolhatna.
A kazah államfő mind a terrorizmus, mind pedig a bevándorlás problémáját – és számos más negatív jelenséget – a gazdasági válság, a szegénység, műveletlenség és munkanélküliség következményének nevezte. Nazarbajev szerint a XXI. században a világnak a pénzügyi intézmények új minőségére van szüksége, mert a globális tartalékvaluták ellenőrizhetetlenségéből egyenesen következik a kiszámíthatatlanság, ami egyre nehezebben kezelhető társadalmi problémákat idéz elő.

http://hidfo.ru/2015/09/nazarbajev-azsiaba-kell-athelyezni-az-ensz-kozpontjait/