2015. szeptember 18., péntek

Oroszország szerint…

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet terrorja miatt növekedni fog a menekültek áradata az általuk elfoglalt régiókból – mondta Szergej Szmirnov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) helyettes vezetője az üzbég fővárosban, Taskentben pénteken.
A titkosszolgálatai tisztviselő a Sanghaji Együttműködés Szervezetét alkotó országok terroristaellenes szerveinek találkozója után nyilatkozott újságíróknak.
Hangsúlyozta: az Iszlám Állam tevékenysége azt eredményezi, hogy megemelkedik a menekültek száma, és elsősorban ez okoz nehézségeket az európai országokban is. “Az emberek nem amiatt menekülnek, hogy Oroszország támogatja a szíriai rendszert, Bassár el-Aszad szíriai elnököt. Az emberek a terror elől menekülnek, attól, hogy ellehetetlenül az életük, megpróbálnak épen és egészségesen kikerülni a történtekből” – fogalmazott.
Hozzátette, sajnálatos, hogy az Iszlám Állam egyre nagyobb területeket von ellenőrzése alá, és emiatt egyre növekszik a menekültek száma.
Kijelentette: “az IÁ arra használja a menekültáradatot, hogy saját embereit a tömegbe vegyítve bejuttassa térségünkbe”, “nehéz megjósolni, hogy ezek az emberek mit tesznek majd és milyen feladatokat hajtanak végre”.
Magyarázatként hozzáfűzte, hogy az Iszlám Államnál kiképzésben részesült emberek visszatérnek hazájukba, de előfordul az is, hogy máshova is bejutnak, még Kínába is, és éppen ezért is jelentenek fenyegetést számos országra.
A Szövetségi Biztonsági Szolgálat helyettes vezetője szerint az Oroszországi Föderáció mintegy 2400 állampolgára harcol az Iszlám Állam oldalán.

(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése