Valótlan állításokat tesz Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke a migrációs válság kezelésével kapcsolatban. Szerinte Magyarország nem kért segítséget az Európai Uniótól. Eközben a segítségkérés tényét még a balliberális sajtó is leközölte.
Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke kijelentette: “minden diplomáciai eszköz rendelkezésre áll a Fidesznek, kérhetnének segítséget az Európai Uniótól, de a kormány ezt nem tette meg”, ehelyett “szándékosan alakítják így a helyzetet, provokálnak mindenkit”. Szerinte “az unió adminisztratív eszközökkel segített volna, de ebből sem kért az Orbán-kormány”, emellett az ENSZ is ajánlott segítséget, amit a kormány “szintén nem fogadott el”.
Ugyanakkor, a sajtóban is fellelhető tények alapján az alelnök kijelentése egyszerű hazugságnak tekinthető. Magyarország szeptember 11-én az európai uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül kért segítséget a menekültválság kezeléséhez. Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője nyilatkozatában arról számolt be, hogy Magyarországnak matracokra, ágyneműre, lepedőkre, takarókra és fűtőberendezésekre van szüksége, majd hozzátette, hogy a kérést “gyorsan fel fogják dolgozni”.
Magyarország tehát láthatóan az Európai Unió segítségét kérte a válsághelyzet kezeléséhez, amit az Európai Bizottság is elismert. Az európai polgári mechanizmus 2001-es alapítása óta többek között olyan katasztrófahelyzetek kezelésében segített, mint a Katrina hurrikán idején történt pusztítás, a 2010-es földrengés Haitin, vagy a tavalyi árvíz Szerbiában. Úgy tűnik azonban, Magyarország provokatív és kényszerítő eszközök alkalmazásához kell folyamodjon, hogy megkapjon olyan segítséget, ami más országoknak automatikusan jár.
A Vadai Ágnes szerint meg nem történt segítségkérésről a balliberális sajtó is beszámolt. Az Index.hu hasábjain ugyan nem “segítségkérés” néven található meg az ezzel kapcsolatos információ, hanem olyan címen, hogy “Ágyneműkért kuncsorog Magyarország az uniónál”.
Úgy tudjuk, amikor a Migration Aid és más, a migránsokat segítő szervezetek segítségkéréséről számoltak be, a liberális sajtó nem a “kuncsorgás” kifejezést használta – ezzel a kifejezéssel csak Magyarország kormányát “tisztelték meg” egy válsághelyzetben.

http://hidfo.ru/2015/09/az-europai-unio-nem-ad-kello-segitseget-a-migracios-valsag-kezelesehez/