sp
Már a hivatalos eredmény előtt bejelentette győzelmét a katalán függetlenségi párttömörülés. A választáson kiemelkedően magas, 77 százalékos volt a részvételi arány.
Nyertünk – mondta Artur Mas, jelenlegi katalán elnök este negyed 11 előtt nem sokkal, a szavazatok 76 százalékos feldolgozottságánál a párttömörülés választási központjánál összegyűlt tömegnek, akik katalán zászlókat lengettek és azt skandálták: Függetlenség, függetlenség.
Az elnök hangsúlyozta: dupla győzelmet arattak, nyert az igen és a demokrácia.
Mint mondta, tudják, hogy rengeteg munka áll előttük, de a győzelem hatalmas erőt, és nagy legitimitást ad ahhoz, hogy előrevigyék ezt a projektet.
Véleménye szerint az elmúlt 35 évben példátlan, a 77 százalékos részvételi arány a bizonyíték azoknak, akik tagadták, hogy ez a választás a függetlenségről szól.
Egyúttal kérte, hogy mindenki ismerje el Katalónia és a függetlenség győzelmét.
Nincs meg az abszolút többség
Az urnazárást követő első exit poll adatok szerint az önálló Katalóniáért küzdő pártok együttesen a szavazatok 40,7 százalékát kaphatták meg, ezzel 63-66 képviselői helyet szerezhetnek a 135 fős katalán parlamentben, azaz egyedül nem lesznek abszolút többségben.
A szintén függetlenség párti, de a választásokon önállóan induló Népi Egység (CUP) a felmérés szerint a voksok 9,1 százalékára számíthat, amely 11-13 mandátumot jelent. Ezt a pártot tartják a Junts pel Sí lehetséges szövetségesének.
(MTI/Origo)
Bal-Rad komm: Őfelsége Juan Carlos madridi udvara veszejteni látszik a spanyol korona Katalonia nevű ékkövét. (Baszkföld is fantáziálgat.)
77 százalékos részvételi arány BIZONY NEM KEVÉS! Viszont a nem hivatalos végeredmény szerint a függetlenség-pártiak 51 százalékos aránya nem valami meggyőző!-ugyanakkor mégiscsak többség. (Kb. ilyen egy nem elcsalt választás végkimetele.)
A tegnapi katalóniai választások miatt persze az EU-nevű gyarmattartásból élő (jól élő) latorszövetség is kezdhet aggódni. Biztosak lehetünk abban, hogy a mézesmadzagtól a selyemzsinórig minden rendelkezésére álló eszközt be fog vetni a csorda karámon belül tartása érdekében. Mindettőlfüggetlenül: mézesmadzag, korbács vagy selyemzsinór!-a karám rogyadozik! Csupáncsak az a kérdés, hogy melyik jószág tör ki belőle elsőként, és mikor?