Egy kijevi kerületi bíróság kezdeményezésére eljárást indít a Legfőbb Ügyészség Arszenij Jacenjuk ukrán kormányfő ellen, aki több millió dolláros korrupciós ügy miatt kell feleljen.
Az atlantista kormányfő 3 millió dollár kenőpénzért nevezte Volodimir Iscsukot a BRT állami műsorszolgáltató és telekommunikációs társaság élére. A vádról és a kormányfő ellen induló eljárásról az ügy kivizsgálását kezdeményező Szerhij Kaplin országgyűlési képviselő számolt be saját Facebook-oldalán. A korrupciós ügyről később a kormányfő sajtószolgálata is beszámolt.
Augusztus 17-én Mikola Tomenko ukrán képviselő kijelentette, hogy a parlamentnek már nincs ráhatása a stratégiai pozíciók kiosztására, mert az amerikai kormány dönt arról, hogy ki milyen pozíciót tölthet be Ukrajnában. A képviselő szerint az ukrán miniszterek kinevezéséről és lemondásáról a kormány egyeztet az Egyesült Államok kijevi nagykövetségével, és Washington gyakorlatilag kézi vezérléssel irányítja az országban zajló eseményeket. Geoffrey Pyatt, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete napi rendszerességgel jár a kijevi politikusok irodáiba, és minden fontos döntésről vele kell egyeztetniük. Tomenko azt is hozzátette, hogy ezzel az ukrán politikusok nagy része tisztában van.
Mikola Tomenko szerint az amerikai lobbisták napi rendszerességgel jelennek meg a kijevi politikusok irodáiban, emellett Martin Nunn, a Whites Communication vezérigazgatója gyakorlatilag az országgyűlés tagjává vált, olyan gyakran jelenik meg a parlament környékén. Az EuroMajdant követően a megvesztegetés nyílt gyakorlattá vált; a kormánypolitikusok pénzt fogadnak el az amerikai lobbistáktól, és azt nevezik ki egy adott posztra, akit ki kell nevezniük.
Az atlantista hatalomátvétellel azonban nem csak nyílt gyakorlattá vált a korrupció, hanem a korrupció elleni harc is egyszerű politikai eszközzé vált. Petro Porosenko 2015 április 17-én nevezte ki Ukrajna új korrupcióellenes hivatalának vezetőjét, Artem Sytnyket. Alig 4 hónappal a kinevezése után máris korrupciós vádba keveredett, és bírósági eljárás indult ellene, mert pozíciójával visszaélve ismeretlen magánszemélyeket vitt magával magas szintű, bizalmas jellegű találkozókra.

http://hidfo.ru/2015/09/dollarmilliokert-arult-allami-poziciokat-az-atlantista-kormanyfo/