Egybehangzó brit sajtóértesülések szerint London már nem követeli Bassár el-Aszad szíriai elnök azonnali távozását, mivel a brit kormány az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet elleni nemzetközi fellépést most sürgetőbb feladatnak tartja a szíriai rendszerváltásnál.
A The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapnak kormányforrások elmondták, hogy David Cameron miniszterelnök az ENSZ Közgyűlésén várhatóan már jelezni fogja az Aszaddal szembeni brit politika e “radikális irányváltását”, jóllehet ez csak átmeneti fordulat.
Cameronnak továbbra is az az álláspontja, hogy hosszabb távon nem képzelhető el a szíriai válság stabil rendezése és a menekültek hazatérése Aszad hatalmon maradásával. A brit kormányfő azonban ezentúl nem fogja követelni a szíriai elnök azonnali távozását, hiszen „a fokozatos politikai átmenet mindig is a lehetőségek között volt” – fogalmazott a brit lap által idézett Downing Street-i forrás.
A The Sunday Telegraph felidézi, hogy e fordulatnak már az utóbbi hetekben is mutatkoztak jelei. John Kerry amerikai külügyminiszter múlt heti londoni tárgyalásai után kijelentette, Aszadnak távoznia kell a hatalomból, de „nem feltétlenül holnap vagy a jövő hónapban“. Ez egy folyamat, amelynek során az érintett tényezők majd együtt eldöntik, hogy ezt miképp lehet a legmegfelelőbb módon elérni – fogalmazott múlt hétvégi londoni sajtótájékoztatóján Kerry.
Philip Hammond brit külügyminiszter a londoni alsóházban nem sokkal később maga is kijelentette: London nem azt mondja, hogy „Aszadnak és összes kegyeltjének (a rendezési folyamat) első napján távoznia kell“. Hammond szerint, ha elindul egy megegyezésen alapuló folyamat, amelynek részese Oroszország és Irán is, arról „feltétlenül lehet tárgyalni“, akkor is, ha ez a folyamat hónapokig tart.
A The Sunday Telegraph értékelése szerint mindez felveti annak lehetőségét, hogy létrejön egy „egyedülálló nagykoalíció“, amelyben Oroszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok közösen lép fel az Iszlám Állam ellen, bár egyes londoni források Vlagyimir Putyin orosz elnököt továbbra is inkább potenciálisan veszélyes ellenfélnek, semmint szövetségesnek tekintik.
(MTI)
Bal-Rad komm: Őfelsége II. Erzsébet-Nagy.Britannia és a hit védelmezője, stb. stb. stb.-kormánya is felbuzdult Oroszország szíriai rendcsinálása láttán. A (fogatlan ám büszke) brit oroszlán hatalma régi dicsőségére alapozva (és hivatkozva) helyet követel magának az Oroszország által kivitelezett RENDCSINÁLÁST KÖVETŐ tárgyalások során, és már most FELTÉTELEKET SZAB! Az orosz beavatkozásig a már félig vak és süket fogatlan brit oroszlánnak minden úgy volt jó, ahogy volt.
Ám Moszkva lépése felijesztette szunyókálásából az EGYKORI KIRÁLYT, és most nyávogva követel magának helyet a RENDCSINÁLÁS UTÁNI folyamatokban. Mert azt hiszi, hogy nyávogása még mindig bömbölés.

Megindult a francia támadás az Iszlám Állam ellen
Új szakaszába léphet az Iszlám Állam elleni harc, miután a francia hadsereg Szíriában is támadja a terroristákat.
Franciaország elindította a légi csapásait az Iszlám Állam ellen Szíriában – jelentette be a francia elnöki hivatal. Az elmúlt két hétben felderítő repüléseket végeztek a franciák Szíria fölött, az ott szerzett adatok alapján támadták a terroristákat.
A francia elnöki hivatal rövid tájékoztatása szerint a regionális partnereikkel együttműködve támadták az Iszlám Államot. A terrorszervezetre már mértek légi csapásokat korábban is, de azokat még a Szíriával szomszédos Irakból.
(Forrás:BBC)