A Pentagon szóvivője elismerte, hogy az Egyesült Államok által kiképzett, finanszírozott és felfegyverzett lázadók Szíriában fegyvereket adtak át egy terrorista csoportnak.
Jeff Davis tájékoztatása szerint egy héttel ezelőtt a “szíriai lázadók” számára Törökországban biztosított kiképzési program 70 résztvevője visszatért Szíriába. Az “Új Szíriai Erő” néven működő csoport a határátlépést követően azonnal csatlakozott az Al-Nuszra Front nevű terrorszervezethez. Az amerikaiak által kiképzett fegyveresek szeptember 22-én katonai csapatszállító teherautókat és nagy számú lőszert adtak át a terrorista csoportnak.
A szóvivőt korábban gyakran kérdezték az újságírók arról, milyen biztonsági intézkedéseket tesz az Egyesült Államok arra, hogy az általuk adott fegyverek “ne kerüljenek a terroristák kezébe”. Davis több alkalommal is azt felelte, hogy a fegyvereket ellenőrzés alatt tartják. Mint a fenti eset is mutatja, a fegyverek nem “terroristák kezébe kerültek”, hanem eleve terroristák kezében voltak, akiket az amerikaiak Törökországban kiképeztek, felfegyvereztek, majd szabadon “hagyták” őket Szíria területére utazni.
Az amerikai kiképzők által felkészített újabb “mérsékelt ellenzékiek” tevékenységére azt követően derült fény, hogy az Al-Nuszra Fronthoz köthető személyek Twitteren fotókat hoztak nyilvánosságra, amin elmondásuk szerint az “Új Szíriai Erő” fegyverei láthatóak, miután átadták őket. Jeff Davis eleinte bejelentette, hogy a fotók hamisítványok, később azonban elismerte, információik vannak arról, hogy szeptember 22-én a csoport a rendelkezésére bocsátott harceszközöket átadta az Al-Nuszra Frontnak.
A Pentagon szeptember elején kiadott jelentése szerint a több mint 500 millió dollárból eddig kiképzett “mérsékelt ellenzékiek” esetében ötezer főből mindössze 5 fő (!) folytat tényleges harcot Szíriában. A jelentés gyakorlatilag elismeri, hogy több ezer fős fegyveres csoportot készítettek fel az amerikai kiképzőtisztek, de ezek a csoportok később ellenőrzés nélkül tevékenykednek Szíria területén – vagy máshol, mert a hollétükről semmit nem tudni, akár Európába is továbbutazhattak menekültként.

http://hidfo.ru/2015/09/a-pentagon-elismerte-hogy-fegyverhez-juttatjak-a-terroristakat-sziriaban/