Az Egyesült Államok és a NATO-országok katonai beavatkozásai okozták a migrációs válságot Európában. A német sajtó szerint egyetlen megoldás van: nemet mondani a NATO-beavatkozásokra.
A Deutsche Wirtschafts Nachrichten német napilap publicisztikája rámutat, hogy az Európát sújtó migrációs válság megoldása nem humanitárius vagy katonai jellegű kell legyen, hanem külpolitikai és tisztán diplomáciai jellegű. A lap szerint a népvándorlás kiváltó oka a Közel-Keleten és Észak-Afrikában kezdett NATO-beavatkozások voltak, melyek végül menekültek százezreit zúdították Európára, és ez a tendencia egészen addig folytatódni fog, ameddig Európa nem tanul meg nemet mondani az illegális NATO-beavatkozásra.
A DWN publicistája rámutat, hogy a menekültek utóbbi, nagyobb hulláma főként a volt Jugoszlávia területéről, Afganisztánból, Irakból, Szíriából, Etiópiából és Szomáliából érkezett. Vagyis főként olyan területekről, ahol az utóbbi két évtized során a NATO háborút folytatott. A lap szerint a NATO háborúi a népvándorlás fő okozója voltak;
“halált, szegénységet, anarchiát, a társadalmak széthullását, vallási alapú extrémizmust és tömeges elvándorlást okoztak”
majd az Egyesült Államok a probléma egészét az európai országokra hárította, Európa így szembe kell nézzen azzal, hogy afrikai és közel-keleti bevándorlók milliói ostromolják határait. A DWN szerint a határkerítés azonban nem segít, a válság kezeléséhez annak kiváltó okát kell megszüntetni. A migrációs nyomás kizárólag akkor fog enyhülni, ha Európa megtanul nemet mondani a NATO-beavatkozásokra.
“Azok, akik le akarják állítani a tömeges bevándorlást, meg kell akadályozzák a felelőtlen katonai beavatkozásokat.”
A lap hangsúlyozza, hogy minden katonai szövetség, így a NATO is kizárólag védelmi jellegű katonai blokká kell váljon, ami nem avatkozik be más országok belügyeibe semmilyen indokkal, még demokráciára és emberi jogokra hivatkozva sem.
Napjaink háborúi azonban főként proxy-háborúk; a nagyhatalmak nem közvetlen vesznek részt egy adott konfliktusban, hanem hivatalosan hozzájuk nem köthető, de irányításuk alatt tartott fegyveres csoportokkal. Az Egyesült Államok esetében ez a fegyveres “mérsékelt ellenzéket” és az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet egyaránt jelenti. A migrációs nyomást emiatt Európa úgy tudja csökkenteni, ha megakadályozza az Egyesült Államokat abban, hogy következmények nélkül tudjon háborút viselni: a menekülteket Európában is az amerikai nagykövetségekhez, konzulátusokhoz kell irányítani, hogy a probléma felelőssége arra legyen visszahárítva, aki annak elsődleges okozója volt.


http://hidfo.ru/2015/09/nemet-sajto-nemet-kell-mondani-a-nato-beavatkozasra/