Szerbia és az Európai Unió közt újra komollyá váltak a csatlakozási tárgyalások, és a közeljövőben több konkrét kérdés is megvitatásra kerülhet egy új tárgyalássorozaton.
Az információ Szerbia oroszországi nagykövetétől származik, aki arról értesült, hogy még év vége előtt megkezdődik egy tárgyalássorozat, melynek célja az lenne, hogy “eloszlassa Szerbia uniós tagsággal kapcsolatos kételyeit”. Szlavenko Terzic szerint – több évi holtpont után – Szerbia és az Európai Unió közt jelenleg újra zajlanak a tárgyalások a csatlakozásról. Az ország 2009-ben kezdeményezte az uniós csatlakozást, majd 2012-ben kapott tagjelölti státuszt. A tényleges tárgyalások 2014 januárjában kezdődtek, ám mérföldkő jellegű előrelépés nem történt.
Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a tárgyalássorozat első felvonása még év vége előtt megkezdődhet. Úgy tűnik, a magyar határkerítés olyan geopolitikai tényező, ami alkalmassá válhat Szerbia EU-csatlakozásának kikényszerítésére. Abban az időszakban, amíg uniós összefogással a görög határ egésze nem kerül lezárásra, Szerbiában torlódhat fel a migránsáradat nagy része. Brüsszel ebben a helyzetben arra törekszik, hogy a görög határ megvédésére tett lépéseket a lehető legtovább halassza, mert a migrációs nyomás “ösztönzőként” hat Szerbia számára, hogy minél hamarabb az Európai Unió részévé váljon, és tagállamként mentesülhessen a menekültek befogadásával és ellátásával járó problémák alól.

http://hidfo.ru/2015/09/migracios-nyomassal-sikerulhet-az-europai-unioba-kenyszeriteni-egy-ujabb-orszagot/