A német “Deutsche Wirtschafts Nachrichten” című újság szerkesztőségi cikkben foglalkozik az ukrán helyzettel. Szép-hosszú jövőt nem jósol az írás Maradék-Ukrajnának.
Mi több: egyenesen arra a következtetésre jut, hogy Donbassz után az ország nyugati fele is polgárháborúba fog süllyedni. Kijevben forrnak az indulatok. A nemrégiben még viszonylag egységes “erős Ukrajna” akaratot megtörte a nacionalisták centralizációs, és a jelenlegi kormány enyhe decentralizációs törekvései.
A Jobb Szektor és a Ljasko dirigálta Radikális Párt hallani sem akar semmiféle regionális önállóságról-még minimális szinten sem, ugyanakkor a Porosenko Blokkja és a Julia Tyimosenko dirigálta Batykivscsina-amelynek erős embere a miniszterelnök Jaszenyjuk-hajlanak némi decentralizációra.
A szembenálló törekvések a hagyományosan fasisztoid nyugati országrészben már pattanásig feszült helyzetet idéztek elő. Ennek a szembenállásnak volt része a nyári munkácsi lövöldözés, és az augusztusi kijevi cirkusz a Radánál.
A kijevi rezsimnek pedig valami döntésre kell jutni a centralizáció-decentralizáció kérdésében még az október 25-i választások előtt, mert ha alkotmányosan nem fogja tudni addig dűlőre vinni a kérdést, a választások után esetleg megváltozó erőviszonyok könnyen indulatokat gerjeszthetnek Galiciában. Ami pedig akár polgárháborút is generálhat.
Abban minden politikai erő egyetért, hogy egy ilyen esemény Ukrajna totális széthullását jelentené.
Illetve még valamiben egyetértenek a Magas Felek: az oroszellenességben!

http://www.balrad.com/index.php/2015/09/24/maradek-ukrajna-nyugati-orszagresze-is/