Az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat magyarázatot követel Belorussziától, hogyan lehetséges, hogy egy év alatt több mint duplájára nőtt az ország gyümölcs- és zöldségtermelése.
A Rosszelhoznadzor hivatalos magyarázatot kér Belorusszia mezőgazdasági minisztériumától arra, hogyan lehetséges, hogy nem-szezonális és egzotikus gyümölcsöket, zöldségeket szállítanak Oroszországba. Különösen a papaja volt feltűnő az ellenőrzések során, de a Belorussziából importált cseresznye és eper kapcsán is egyértelmű volt, hogy harmadik országból származik, miközben származási országként minden szállítmányon Belorusszia van feltüntetve.
A Rosszelhoznadzor szerint már önmagában az is gyanús, hogy Belorusszia zöldség- és gyümölcstermelése egyetlen év leforgása alatt több mint duplájára nőtt. A saláta, a citrusfélék, dinnye, papaja, alma, barack és cseresznye exportja közel háromszorosára nőtt, emiatt nyilvánvalóvá vált, hogy
Belorusszián keresztül értékesítenek Oroszországba az Európai Unió tagállamai, melyek az uniós szankciók és az orosz behozatali tilalom miatt nem kereskedhetnének az orosz piacon.
Bár a szankciók első hullámát követően a nyugati sajtó éhező orosz lakosságról és mindjárt összeomló orosz gazdaságról vetített rémképeket a közvélemény számára, nagyon hamar egyértelművé vált, hogy az európai termékek továbbra is zavartalanul áramlanak az orosz piacra; változás mindössze annyi történt, hogy a szankciók miatt a termékeket átcímkézik. Ennek eredményeként Belorusszia rekord mennyiségű papaját szállított Oroszországba, de a tavaly még lengyel alma is belorusz termékként kerül az orosz piacra.
A hivatal figyelmét elsősorban az hívta fel, hogy gyanúsan nagy mennyiségű nem szezonális vagy egzotikus gyümölcs érkezik Belorussziából. Úgy tűnik, az Európai Unió országai számára az orosz piac túl nagy gazdasági tényező ahhoz, hogy betartsák a szankciókat és behozatali tilalmat – de eközben a szankciókra sem mernek nemet mondani, mert az Európai Unió továbbra sem rendelkezik önálló külpolitikával, ehelyett az Egyesült Államok törekvéseit kell kiszolgálja a külkereskedelemben. Mint a belorusz papaja esete is mutatja; kevés sikerrel.


http://hidfo.ru/2015/09/europai-kepmutatas-senki-nem-akarja-elvesziteni-az-orosz-piacot/