A magyar-horvát határon is létre kell hozni egy, a szerb határnál létesítetthez hasonló határrendészeti rendszert a határátlépés európai formáinak biztosítása érdekében – közölte Orbán Viktor pénteken Bécsben, Werner Faymann osztrák kancellárral és Reinhold Mitterlehner alkancellárral folytatott tárgyalásait követően.
fayo
A miniszterelnök a bécsi magyar nagykövetségen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, Magyarország előtt két lehetőség áll. Az elsőt, a Horvátország által javasolt, Ausztria irányába vezető migránsfolyosó létrehozását az osztrák vezetés elutasította, mivel az ellentétes az uniós és nemzetközi szabályokkal.
Ezért az a feladat, hogy a szerb határon működő, a hozzá fűzött reményeket beváltott határrendészeti rendszer jöjjön létre Magyarország és Horvátország között is – mondta Orbán Viktor, kiemelve, hogy ezt, ha “nem is teljes szívvel”, de Ausztria is tudomásul veszi.
A magyar-horvát zöldhatár tervezett lezárása előtt Orbán Viktor miniszterelnök felkeresi a visegrádi együttműködés (V4) tagállamait, magyar kormánytagok pedig Horvátországba látogatnak, hogy a sikeres akcióhoz szükséges támogatást szerezzenek.
A kormányfő ezt pénteken a bécsi magyar nagykövetségen tartott sajtótájékoztatóján mondta, azzal indokolva a látogatásokat, hogy nem elég csak a sajtón keresztül elmondani a világnak, mit miért tesz Magyarország.
Orbán Viktor szerint a bevándorlás utánpótlása korlátlan, ám ez az európai vezetők fejében még nem tükröződik.
Magyarország déli határainak megvédése egyben az osztrák, a bajor és végső soron az európai határok megvédése, és ha ezt nem tudjuk megoldani, Schengen elesett – hangoztatta Orbán Viktor Bécsben.
A miniszterelnök sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta: ha Magyarország nem tudja megvédeni déli határait, akkor naponta 10 ezer, a következő hónapokban akár 250 ezer ember érkezhet Ausztria, illetve Németország felé.

Kiemelte: politikai szempontból komoly dilemmát jelentett a horvát határon épülő kerítés, mivel Zágráb bár nem tagja a schengeni övezetnek, de az Európai Uniónak igen. Élvezzük a Schengenből fakadó előnyöket, de ez időnként kötelezettségekkel jár, és Magyarország vállalja ezeket a kötelezettségeket – szögezte le.
A magyar kormányfő úgy fogalmazott, “kerítést építeni nem egy jó érzés”, és a magyar rendőrök a lehető legemberségesebb módon próbálják védeni a határokat.
A magyar kormány Szlovénia és Magyarország közé nem akar kerítést építeni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Bécsben.
A kormányfő az osztrák partnereivel folytatott megbeszélései után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar-szlovén határon most terepmunka zajlik, hogy “kitakarítsák” a határsávot, alkalmassá téve ezzel mobil eszközök elhelyezésére.

Mivel azonban Szlovénia tagja a schengeni övezetnek, arra a határszakaszra semmi olyat nem szabad felépíteni, amit nem lehet “eltakarítani” egy napon belül – közölte Orbán Viktor.
(MTI)
Bal-Rad komm: Közben “vallott” Faymann is: “Az nem megy, hogy a dublini szabályok alapján ne lehessen menekülteket visszaküldeni más országokba, mivel ott nem teljesítik a normákat” – mondta Faymann, az osztrák hírügynökségi jelentése szerint Magyarországra, de Görögországra is célozva.
Hogy mit jelenthet Faymann mondata? Tartunk tőle, hogy RENGETEG MIGRÁNS MAGYARORSZÁGRA TOLONCOLÁSÁT!
Jelen állapot szerint Szerbia és Horvátország járnak jól a mi kerítésünkkel! Ők átküldhetik hozzánk a migránshadat, mi viszont-akik NÁLUNK REGISZTRÁLNAK ELŐSZÖR-itt leszünk őket kénytelenek “raktározni” azokat, akikre Németország és Ausztria nem tart igény! Akik aztán a jól őrzött kerítés miatt NEM TUDNAK MENNI SEHOVÁ!
Jó bótot csináltunk ezzel a kerítéssel igazán!
Persze mondott még Faymann más figyelemre méltót is: “Igen kívánatosnak tartanám, ha jobban tájékoztatnák az osztrák hatóságokat a menekültek magyarországi áthaladásáról” -Ez pedig annyit jelent(het), hogy LASSABBAN AZZAL AZ ÁTUTAZTATÁSSAL MAGYAROK! REGISZTRÁLJÁTOK RENDESEN a migránsokat, és utána küldjétek hozzánk szép ütemezett módban, ahogy mi tudjuk őket fogadni!
Ha pedig ez valóban ezt jelenti, cudar világ lészen itt! Újonnan érkezők, visszaküldöttek-itt fognak dekkolni-keveredni! (Még ha csak ez lenne!)