A térségi országok közti bizalmatlanság fokozódásáról, Magyarország magára utaltságáról tesz tanúbizonyságot, hogy hazánk a Szlovénia felőli határszakasz elkerítésére is rákényszerül. Ettől függetlenül, a határátlépéseket ellenőrizhetővé kell tenni.
Az utóbbi napok során a kormányfő és a külügyminiszter egyaránt azt nyilatkozta, hogy a szlovén határon nem épül kerítés. A helyzet azonban – vélhetően újabb titkosszolgálati jelentések hatására – megváltozott, mert a Delo szlovén napilap arról számol be, hogy a magyar hatóságok rohamléptékben megkezdték a határszakasz elkerítését. Szlovénia belügyminisztériuma szerint erről nem kaptak előzetes értesítést. A kerítés építési munkálatai azonban megkezdődtek; tegnap már folyamatban volt az első kilométer lekerítése a Tornyiszentmiklós-Pince határátkelőnél. Az este folyamán Pártosfalva környékéről is arról számoltak be a helyszíni tudósítók, hogy az alapanyagok lerakodását követően a magyar katonák megkezdték az előkészületeket a kerítés építésére.
Tegnap este azonban Karl Erjavec, Szlovénia külügyminisztere informális telefonbeszélgetést tartott Szijjártó Péterrel. Azt követően a helyszíni tudósítók az építési munkálatok leállásáról számoltak be. A Pártosfalva környékén állomásozó katonák végül elhagyták a helyszínt, és a sajtó munkatársai az építési munkálatokban résztvevők parancsnokaitól nem tudtak információt szerezni arról, pontosan mi történik. A szlovén sajtó arról is beszámol, hogy Kebeleszentmárton környékén ugyanezt tapasztalták: az alapanyagokat kirakodták, reggel megkezdték volna a kerítés építését, de mostanra visszarakodtak és elhagyták a helyszínt.
A látszólagos fejetlenség arra enged következtetni, hogy a térségi országok kormányai közt mindinkább fokozódik a bizalmatlanság. Szlovénia mostanra támogatja az Európai Unió menekültek elosztására vonatkozó kvótarendszerét. A bevándorlás-párti álláspont miatt pedig valószínűsíthető, hogy Magyarország a horvát határ sikeres lekerítése után ugyanolyan helyzetbe kerül, mint a szerb határ lezárását követően;


a migrációs útvonal következő országa – Szlovénia – a migránsok egy részét bejuttathatja Magyarországra.

Bár Szlovénia esetében mindez nem jelent akkora veszélyt, mint Horvátország részéről – a migránsok nagy része számára ez kerülő lenne -, a határ nyitva tartásával éppen azok a személyek juthatnak be Magyarország területére, akiket a határkerítéssel kint akarunk tartani; a terroristák, és egyéb, nem legális céllal érkezők.
Szlovénia kormányának semmilyen, tartható érvekkel alátámasztható indoka nem lehet arra, hogy problémaként tekintsen a magyar határ lezárásának előkészületeire. Amennyiben a kormányuk problémának tekinti a – tegnap még – készülő határkerítést, az annyit jelent, hogy a későbbiekben élni akarnak a nyitott határ lehetőségével. Ugyanakkor, a határvonal elkerítése nem feltétlen a határ teljes lezárását, mindössze a határátlépések legálissá tételét jelenti. Az Európai Unió állampolgárai akkor is legálisan mozoghatnak az országok közt, ha két határátkelőhelyet drótkerítés és fegyveres őrizet köt össze. Aki legálisan az Európai Unió területén tartózkodik és érvényes személyigazoló okmányokkal rendelkezik, annak egy határkerítéstől sem kell félnie.

http://hidfo.ru/2015/09/a-szloven-hatar-a-kovetkezo-megismetlodhetnek-a-korabbi-hatarincidensek/