2015. szeptember 25., péntek

MINDEN TEKINTETBEN JELENTŐS AZ OROSZ KATONAI ERŐSÍTÉS

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának docense szerint Oroszország már most rendelkezik akkora erőkkel Szíriában, hogy egy támadás során súlyos vérveszteséget okozzon a magát Iszlám Államnak nevező (IÁ) terrorszervezetnek.
Kaiser Ferenc az MTI-nek csütörtökön hangsúlyozta, hogy az orosz katonai erősítés nem csupán korszerűbb haditechnikai eszközei vagy létszáma miatt fontos, hanem a katonák képzettsége és morálja miatt is. A Szíriába küldött különleges műveleti erők, tengerészgyalogosok, légi deszantosok ugyanis nemcsak Oroszországban, hanem világszinten is elitnek számítanak.
Az MTI csütörtökön azzal kapcsolatban kérdezte az NKE szakértőjét, hogy a napokban a szíriai kormányerők több Oroszországtól kapott modern haditechnikai eszközt – köztük pilóta nélküli repülőgépeket, harci repülőgépeket is – bevetették az IÁ ellen. Moszkva korábban közölte, sohasem rejtette véka alá azt, hogy haditechnikai eszközökkel támogatja a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányához hű fegyveres erőket. A napokban pedig a Kreml már azt sem zárta ki, hogy a szíriai elnök kérésére csapatokat küld a négy és fél éve polgárháború sújtotta országba.
Az utóbbi időben a szíriai kormányerők a katonák tömeges dezertálása miatt lehetetlen helyzetbe kerültek – mondta Kaiser Ferenc, kifejtve: a migránsok döntő többsége jó kiállású, egészséges, 18 és 30 év közötti férfi, jelentős részük katonai bakancsban látható, és vannak, akik kettes oszlopban masíroznak az úton. Ráadásul a térségből az utóbbi időben kivonult az Aszaddal szövetséges Hezbollah libanoni síita radikális szervezet sok katonája is, ezáltal még jobban meggyengült az Aszad-kormány, amely így Szíria egyre kisebb részét tartja ellenőrzése alatt.
A harcok már a szír főváros, Damaszkusz külvárosait, a sűrűn lakott tengerparti területeket is elérték. Ha Moszkva nem avatkozik be, akkor végleg megbukhat az Aszad-kormány – mondta a szakértő, megjegyezve: ez senkinek sem lenne jó, mert ebbe a hatalmi űrbe mostanáig csak az IÁ tudott beférkőzni.
Kaiser Ferenc kiemelte: a térségben az 1978-as Camp David-i megállapodás óta Oroszország egyik legfontosabb szövetségese Szíria. Ezért Moszkvának fontos, hogy az Aszad-rezsim stabilizálódjon, és lehetőleg Szíria területének döntő többségét, ha nem is az egészét, újra ellenőrzése alá tudja vonni. Erre viszont a kormányerők maradványa egyedül nem, csak az orosz katonai segítséggel lesz képes. Ennek nyomán Szíriában már zajlik “az orosz erőknek támadáshoz való felvonultatása”.

(“Csak egyetlen módja van a szíriai válság leküzdésére, és az állam hatalmának megszilárdítására-megerősítésére: az, hogy segítséget nyújtunk Szíriának!”-nyilatkoza tegnap este Vlagyimir Putyin az amerikai CBC televíziócsatornának, a szeptember 28-i ENSZ-közgyűlésen való fölszólalásának “fölvezetőjeként” B-R)
Az orosz közösségi oldalak alapján a szíriai fegyveres erők létszáma jelenleg 180 ezer körül van. A docens elmondta: Szíriában eddig egy orosz bázis volt, a tartuszi kikötő, ahol a legfrissebb adatok szerint 20-22 korszerű egységet tartanak. Ezek önmagukban több ezer embert jelentenek. Friss műholdképek tanúsága szerint ugyanakkor Oroszország vélhetően két újabb katonai bázist épít a közel-keleti országban. A jelenleg Szíriában harcoló orosz erőket legalább egy zászlóaljnyira becsülik (600-700 ember), de vannak olyan források, amelyek szerint az orosz erők létszáma a dandár (kétezer körüli) méretét is elérheti.
Továbbá a térségben több mint tíz hajóval mozgó haditengerészeti köteléket, az odatelepült légierős és kiszolgáló erőket is beleszámítva a szakértő úgy becsüli, hogy az oroszok maximum ötezer katonával lehetnek jelen a térségben. Az orosz fegyveres erőknek a legfrissebb nyilvános adatok szerint 771 ezer körüli összlétszámához képest ez elenyésző – tette hozzá.
Kaiser Ferenc elmondta: a szíriai kormányerők legnagyobbrészt – ha nem is a legkorszerűbb, de – modern, részben szintén szovjet és orosz haditechnikával rendelkeznek. Moszkva pedig most még modernebb technikával segít, köztük BTR harcjárművekkel, harci repülőkkel, és vannak olyan műholdfelvételek, amelyek alapján Szuhoj 30-as repülőgépek, Szuhoj 25-ös csapásmérők, Mi-24-es harci helikopterek és tüzérségi eszközök is felvonultak a térségben.
A docens ugyanakkor kiemelte: Moszkva csak óvatosan exponálja magát a konfliktusban. Különféle háttértárgyalásokat folytat, amelynek látványosabb része az izraeli vonal, de nyilván, a Hezbollahra való tekintettel, Iránnal és az amerikaiakkal is zajlik egyeztetés. Vlagyimir Putyin orosz elnöke “van annyira reálpolitikus”, hogy nem egyedül akarja kezelni a kérdést – tette hozzá.
Kaiser Ferenc kitért arra is, hogy a Nyugat már háromszor “megégette magát” a békecsinálással, Afganisztán, Irak, Líbia – egyik sem lett siker. Kiemelte, hogy “az iraki kudarc” következménye lett az a hatalmi vákuum, amely Szíriában van. Az IÁ az iraki al-Kaidából iraki területen jött létre.
Vlagyimir Putyin egy működő állam létrehozását kínálta fel, és mindezek nyomán azért lobbizik, hogy “kikényszerítse” az Aszad-rezsim stabilizálását – fejtette ki az NKE docense.
(MTI)
Bal-Rad komm : Tegnap délután a “Moszkva” rakétacirkáló kifutott szevasztopoli állomáshelyéről, és KIMONDOTTAN Szíria partjai felé vette az irányt.
27-én dél körül meg is érkezik majd rendeltetési helyére. Október elején pedig megérkeznek a kollégák is. A “Ladnüj” cirkáló és a “P-109” rakétavető más tegnapelőtt áthaladtak a Boszporuszon, de egy kicsit csatangolnak még a Földközi-tenger keleti medencéjében, mielőtt csatlakoznának majd a “Moszkvához”. Aztán érkeznek majd a már említettek. Név szerint a “Szmetlivnüj” cirkáló, a NAGY PARTRASZÁLLÍTÓ HAJÓ a “Szaratov”, és még egynéhány kísérőhajó!
Kína is csatlakozik, most úszik Szueznél a kínai repülőgép-hordozó is Szíria felé:
http://tapnewswire.com/2015/09/31633/
Így múlik el USrael dicsősége…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése