Az orosz szövetségi fogyasztóvédelmi hivatal betiltotta számos amerikai borfajta importját, mivel az ellenőrzések során olyan anyagokat találtak, melyek hosszú távon veszélyeztetik a lakosság egészségi állapotát.
A Roszpotrebnadzor közleménye szerint a kaliforniai “Geyser Peak Merlot” száraz vörös, a “Crane Lake Moscato” édes fehér, és a félszáraz fehér “Gnarly Head Chardonnay” borokban találtak káros anyagokat. A Ria Novosztyi hírügynökség szerint a fogyasztóvédelmi hivatal különböző növényvédő szerek jelenlétét mutatta ki a borokban, és a bevizsgálások során olyan anyagokat is találtak, melyek fokozottan növelik a rák kialakulásának kockázatát, és terméketlenséghez vezethetnek.
A Roszpotrebnadzor vizsgálatai nagy mennyiségű, a termesztés során a növényevő atkák elleni védekezésre használt bifenazátot találtak a borokban, emellett a nemi hormonok termelését csökkentő, rákos megbetegedések kialakulásával közvetlen összefüggésbe hozható ftalátok nagyarányú jelenlétét is kimutatták. Utóbbi vegyületek neve a Európai Uniós fogyasztóknak is ismerős lehet, az Európai Bizottság ugyanis évekkel ezelőtt betiltotta a PVC lágyításakor alkalmazott flalátok használatát a gyermekjátékokban, mert az európai vizsgálatok kimutatták, hogy kevesebb nemi hormon termelődik azoknak a fiúcsecsemőknek a szervezetében, akik az anyatejjel nagyobb mennyiségű ftalátot vesznek szervezetükbe.
Az amerikai borokban talált káros anyagok a Roszpotrebnadzor közleménye szerint növelik a rák kialakulásának kockázatát, férfiak és nők esetében egyaránt terméketlenséghez vezetnek, emellett maradandó károsodást okozhatnak az idegrendszerben. Az említett borokat Oroszország kivonta a forgalomból, a veszélyes termékekre behozatali tilalmat vetettek ki.


http://hidfo.ru/2015/08/rakkelto-es-termeketlenseget-okozo-anyagok-az-amerikai-borokban/