Valamennyi tagállam közül egyedül Magyarország marad ki a migrációt csökkentő Triton-műveletből és a másik közös uniós határvédelmi akcióból, a Poszeidón-műveletből is – írta a Magyar Nemzet.
Magyarország sem a Triton-, sem a Poszeidón-műveletben nem vesz részt – közölte a Magyar Nemzet kérdésére a schengeni határok védelmét ellátó uniós szervezet, a Frontex.
A 38 millió eurós költségvetésű Triton-művelet a Földközi-tenger középső részét célozza, vagyis az Afrikából az olasz partvidékre, illetve Máltára érkező menekülthullám csökkentésére törekszik. E mellett 2014-ben indult a 18 millió eurós Poszeidón-művelet, ami a Mediterráneum keleti térségére fókuszál.
A Poszeidón-műveletben összesen huszonegy tagállam vesz részt. Ott van valamennyi kelet-közép-európai állam, így a Luxemburgban velünk szoros koalíciót alkotó Csehország, Lengyelország és Szlovákia is. A Triton-műveletben is ott vannak a csehek, a lengyelek és a szlovákok, az akciótól ugyanakkor a 28 tagállam közül egyedül Magyarország marad távol – tette hozzá a Magyar Nemzet.
Az Európai Bizottságnál a lapnak azt mondták, minden tagállamnak kötelessége lépéseket tenni az embercsempészés és az illegális migráció felszámolása érdekében. “Megértjük, hogy Magyarországra most nagy migrációs nyomás nehezedik, ennek mértékét azonban nem lehet összehasonlítani azzal, ami Görögországban vagy az olasz partoknál történik” – írta levelében a bizottság sajtóosztálya.
Az EB válasza szerint a kerítés építésével azonban nem értenek egyet, az unió inkább a közös fellépést és az információ megosztását támogatja.
Az ORFK közölte, a szerb határ védelme leköti a magyar képességeket és hozzátették, 2015-ben a bolgár-török szárazföldi határszakaszon, illetve a szerb-macedón határszakaszon technikai eszközökkel nyújtunk segítséget.
(HVG)