Élesen kritizálja a német Süddeutsche Zeitung az újonnan megválasztott lengyel elnök NATO-politikáját. A lap szerint Andrzej Duda megosztottságot szít az európai országok közt azzal, hogy behívja a NATO-csapatokat Lengyelországba.
A német lap szerint a 2014-ben, Walesben tartott csúcstalálkozón elért kompromisszum eredményeit fenyegeti, hogy a lengyelek állandó amerikai katonai jelenlétet akarnak, és emiatt más kelet-európai országokban is jelen lennének az amerikai fegyveresek. Ezzel éket ver a tagállamok közé, ugyanis a NATO tagjainak fele nem támogatja a kelet-európai terjeszkedést, és provokatívnak tekinti a kialakult helyzetet.
Andrzej Duda a múlt hét folyamán egy parlamenti beszéd alkalmából fokozott NATO jelenlétet kért Lengyelországban és a térség egészében. A lengyel államfő gyakorlatilag más országokba küldi be a NATO-csapatokat, melyeket így a NATO részéről és egy térségi ország részéről is fokozott nyomásgyakorlás ér annak kapcsán, hogy engedjék be az amerikai fegyvereseket országaikba.
A Süddeutsche Zeitung publicistája, Daniel Brössler szerint a NATO terjeszkedésének propagálása első ránézésre Oroszországot provokálja, a valós helyzet azonban az, hogy az agresszív terjeszkedés a szövetséges országokat előbb fogja egymás ellen fordítani, mint hogy Oroszországnak bármiféle nyomásgyakorlást jelentene. A publicista szerint a lengyel elnök Lengyelország és szövetségesei ellen dolgozik, amikor az amerikai hadsereg kelet-európai jelenlétét szorgalmazza.
Brössler emellett kifejti, hogy az Egyesült Államok jelenleg úgy gondolja, a NATO egy amerikai vezetés alatt álló katonai szervezet. Ugyanakkor a NATO egy konszenzus alapú szövetségi rendszer kellene legyen, amiben az amerikaiaknak csak annyi szava van, mint a kelet-európai országoknak. Ellenkező esetben azt nem szövetségnek, hanem gyarmatbirodalomnak kell nevezni.
A publicista szerint van egy olyan tendencia Közép-Kelet-Európában, hogy az amerikaiak befolyásuk alá vonják a jobboldalt és a szélsőjobboldalt, hogy kihasználják annak lakossági támogatottságát és így legitim módon erőltessék rá az amerikai katonai jelenlétet Európára. Ennek példájaként a lengyel jobboldali szervezeteket említette, melyek Washingtontól remélnek valamiféle térségi befolyás-növekedést, emiatt kiszolgálják az amerikai külpolitika törekvéseit.

http://hidfo.ru/2015/08/nemet-sajto-az-amerikaiak-bevonulasa-megosztottsaghoz-es-konfliktusokhoz-vezet/