A Prognosis Media német kutatóintézet figyelemmel kísérte az online közösségi oldalakon megjelenő politikai véleményeket annak kapcsán, hogy a felhasználók hogyan viszonyulnak a NATO-val kapcsolatos hírekhez. A kutatás eredményei szerint Németországban alig néhány hónap leforgása alatt 10 százalékkal nőtt a NATO-t negatív megítélésben részesítő hozzászólások száma.
A kutatás során a NATO kiképzési programjaival, hadgyakorlataival, általánosságban a NATO-val kapcsolatos hírek alatt sorakozó kommentárokat vizsgálták, és az eredményeket összehasonlították a Pew Research központ által tavasszal végzett felmérés eredményeivel. Az újonnan lefolytatott vizsgálat kimutatta, hogy a németek 58%-a ellenzi a konfliktusok erővel történő megoldását, és elleneznek egy lehetséges NATO-beavatkozást. Néhány hónap alatt 68%-ra nőtt azok száma, akik ellenzik az Oroszországgal fennálló viszonyok feszültebbé válását, miközben alig 32% támogatja a NATO Oroszország ellen tett “válaszlépéseit”.
A Prognosis Media kutatása szerint a felhasználók egyre gyakrabban jelenítenek meg olyan véleményeket, miszerint az Egyesült Államok háborúba sodorja Európát, miközben a válaszcsapás nem Amerikát, hanem az európai országokat sújtaná. A német felhasználók abszolút többsége szerint a Bundeswehrnek nincs semmi keresnivalója Ukrajnában, a NATO amiatt foglalkozik az ukrán helyzettel, mert az Egyesült Államok “ágyútölteléknek akarja használni Európát”. A kutatás kimutatta, hogy az Oroszország elleni háborús propaganda hatására a NATO megítélése egyre romlik.

http://hidfo.ru/2015/08/a-nemetek-tobbsege-elutasitja-a-nato-haborus-keszulodeset/