Hamarosan F-22-es Raptor típusú, lopakodó harci repülőgépeket vezényel Európába az amerikai légierő, az “Oroszország ukrajnai agressziója miatt” nyugtalan szövetségesek iránti szolidaritás jeleként – jelentette be Deborah Lee James, a haderőnemért felelős miniszter a CNN híroldalának keddi közlése szerint.
F-22
A légierő legmagasabb rangú civil vezetője elmondta, hogy az F-22-esek Európa-szerte együtt fognak gyakorlatozni az Egyesült Államok partnereivel és NATO-szövetségeseivel, azt kifejezendő, hogy Washington támogatásáról biztosítja szövetségeseit, és elkötelezett az európai biztonság és stabilitás iránt. Deborah Lee James biztonsági okokra hivatkozva nem közölte, hogy mikor szállítják ezeket a harci gépeket a kontinensre. A 2005-ben hadrendbe állított lopakodó F-22-eseket tavaly év végén küldték első harci bevetésükre Szíriában, az Iszlám Állam terrorszervezet elleni hadműveletekben. A gépek alkalmasak légi harcra és földi célpontok bombázására. Az amerikai légierő ismertetője szerint az egyenként 143 millió dollárba kerülő
F-22-esek képessége nem hasonlíthatók egyetlen ismert vagy fejlesztés alatt álló harci gépéhez sem.

A miniszter rámutatott, hogy az F-22-esek Európába küldése csak az egyik eleme azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket a Pentagon a szövetségesek megnyugtatása érdekében tesz. Idén a légierő F-15-ös és A-10-es gépei váltásokban vettek részt európai hadgyakorlatokon. Az amerikai szárazföldi hadsereg és a tengerészgyalogság harckocsikat és páncélozott járműveket telepített több NATO-országba.
Bulgáriában hétfőn 400 amerikai és szövetséges ejtőernyős hajtott végre feladatokat a Gyors Válasz 15 Hadgyakorlat keretében, amely az amerikai hadsereg szerint “a szövetséges ejtőernyős alakulatok legnagyobb hadgyakorlata Európában a hidegháború vége óta”.
A hadgyakorlaton, amelynek Bulgária mellett Németország, Olaszország és Románia ad helyet, 11 NATO-tagállam 4800 katonája vesz részt. A szeptember 13-ig tartó manőverek csúcspontja szerdán lesz.
Kedden 160, harckocsikkal, tüzérségi eszközökkel és könnyű páncélzatú felderítő járművekkel felszerelt amerikai tengerészgyalogos érkezett Bulgáriába. A tengerészgyalogosok kezdetben három hathónapos váltás erejéig maradnak a balkáni NATO-tagországban.
(MTI)