Megszavazták azt a közmunkásokat érintő módosítást, amely szerint idénymunkára is kirendelhetők a közfoglalkoztatottak, aki pedig nem hajlandó erre, azt hónapokra kizárják a közfoglalkoztatásból.
Megszavazta az Országgyűlés, hogy közfoglalkoztatottakat is lehet alkalmazni egyszerűsített foglalkoztatásban, idénymunkásként. Ha valaki nem fogadja el az egyszerűsített foglalkoztatásban felajánlott munkalehetőséget, három hónapra kizárják a közfoglalkoztatásból.
A munkáltatók minden év október 31-ig bejelenthetik a megyei foglalkoztatási szerveknél a következő év május 1. és október 31. közötti terveiket azzal kapcsolatban, hogy hol, munkakörönként milyen létszámban és milyen ütemben szeretnének egyszerűsített foglalkoztatást. A munkáltatók a polgármestereknek is jelezhetik ezeket.
Pintér Sándor belügyminiszter azzal indokolta a módosítást, hogy egyrészt lehetőséget kívánnak biztosítani arra, hogy a közfoglalkoztatottak minél nagyobb számban tudjanak részt venni például a mezőgazdasági idénymunkákban, másrészt a közfoglalkoztatási program ne akadályozza a munkáltatók szezonális munkaerő-igényének kielégítését.
A módosításokat a képviselők 117 igen szavazattal, 64 ellenében fogadták el.
(MTI)