Petícióban követelik a főként autóhitelezéssel foglalkozó Lombard Lízing Zrt. ügyfelei, hogy a jegybank fogyasztóvédelmi felügyelete haladéktalanul indítson vizsgálatot a pénzintézet eljárásainak feltárására, és intézkedjen a társaság jogsértő magatartásának megszüntetéséről.
petí
Egyre nagyobbak az indulatok az adósok körében a szegedi székhelyű Lombard Lízing Zrt. tevékenysége miatt, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek a lízingcég ügyfelei. Az adósok szerint különböző fórumok, közösségi oldalak, érdekvédők és a sajtó is a Lombard értelmezhetetlen eljárásainak részleteitől hangos, ám úgy vélik, a levegőbe kiáltott segélykérések nem érnek célt. Éppen ezért követelik a Magyar Nemzeti Banktól (MNB), hogy azonnal indítson vizsgálatot a lízingcég ügyében, és hatáskörénél fogva intézkedjen a jogsértő magatartás haladéktalan megszüntetéséről.
A petíciót eddig több mint 750 adós írta alá, akik nyolc pontban kérik a jegybank vizsgálatát. Álláspontjuk szerint a Lombard a devizahitelesekre vonatkozó jogszabályok alapján fennálló elszámolási kötelezettségének nem a törvény által meghatározott módon tett eleget. A cég tájékoztatása félrevezető, számításainak alapadatai hibásak, valótlanok, követhetetlenek. Továbbá úgy látják, hogy a társaság a korábban jogerős ítéletben jogszerűtlennek, így semmisnek kimondott általános szerződési feltételeit továbbra is érvényesíti egyes ügyfeleivel szemben.
Mint írják, a lízingcég szabályos indoklás megküldése nélkül, egyoldalúan és tömegesen bontja fel egyes ügyfeleivel kötött szerződéseit, majd az ügyfél tájékoztatása és beleegyezése nélkül adja át személyes és banki adatait az általuk megbízott harmadik személynek, mellyel súlyosan megsérti ügyfelei törvényben biztosított jogait. Kifogásolják azt is, hogy a társaság törvényes jogalap nélkül tartja birtokában a tulajdonosok nevére kiállított gépjárműtörzskönyveket. Ezekkel jogellenesen visszaélve tömegesen kérvényezik a járművek forgalomból való ideiglenes kivonását, amivel jelentős jogsérelmet szenvednek el a birtokon belül lévő tulajdonosok. Pedig a polgári törvénykönyv megkérdőjelezhetetlen határidőt szab a kérdésben. A jogszabály úgy fogalmaz: „a visszavásárlási jogot legfeljebb öt évre lehet kikötni, az ezzel ellentétes megállapodás semmis”, vagyis ezt követően a pénzintézetek az úgynevezett opciós vagy vételi jogra hivatkozva nem tagadhatják meg az okirat kiadását.
Ismert, lapunk számolt be arról, hogy a Lombard Lízing Zrt. több jogerős bírósági ítéletet nem tartott be, s a jelek szerint az igazságszolgáltatás egyetlenegy szerve és az MNB sem kényszeríti rá a céget arra, hogy törvényesen járjon el adósaival szemben. A bíróság egyebek mellett arról határozott, hogy a lízingcég nem adhatja ki ügyfelei adatait az érdekeltségi körébe tartozó társaságnak, illetve harmadik félnek, továbbá nem veheti önkényesen birtokba ügyfele gépkocsiját, még akkor sem, ha megszűnik a szerződés. Ennek ellenére a Lombard számos ügyfelére továbbra is behajtók vadásznak, s több esetben az is előfordult, hogy az adósok gépjárműveit el akarták venni a követeléskezelők munkatársai, akik egyébként mit sem tudnak a jogerős ítéletekről.
A Lombard tevékenységi engedélye ma sincs visszavonva, pedig a jegybank könnyen léphetne az ügyben. A törvény ugyanis úgy fogalmaz: amennyiben olyan körülmény merül fel, amely súlyosan sérti az ügyfelek érdekeit, a felügyelet visszavonhatja a cég engedélyét. Hogy mire vár az MNB, azt nem tudni.
(Horváth Csaba László)