Ügyvédek, újságírók és civil szervezetek aktivistái nyitottak frontot Washington kelet-európai háborús készülődése ellen, és tiltakoznak az ellen, hogy Bulgáriába is bevonul az amerikai páncélos haderő.
A civil szféra képviselői széleskörű aláírásgyűjtésbe kezdtek, és a petíciót nemsokára át fogják adni a nemzetgyűlésnek és a minisztertanácsnak. A Blitz bolgár sajtóorgánum szerint a Modern Bulgária mozgalom szervezi a civil csoportokat, és politikai nézetektől függetlenül egyesítik a különböző mozgalmakat az amerikaiak háborús készülődése ellen.
A petíció felszólítja a bulgáriai kormányt, hogy akadályozza meg az ország háborús felvonulási területté alakítását, és ne engedje, hogy más országok saját geopolitikai céljaik megvalósítására használják fel Bulgáriát, ha azt a nemzeti érdek kárára teszik.
“Megértjük más szuverén országok álláspontját, hogy megvannak saját félelmeik és konfliktusaik Oroszországgal. Ennek ellenére úgy gondoljuk, tiszteletben kell tartsák Bulgária szuverenitását, és a mi nemzetbiztonságunk nincs semmiféle fenyegetésnek kitéve Oroszország részéről. Így semmi nem kényszerít minket arra, hogy elfogadjuk az amerikai csapatok jelenlétét Bulgária területén.”
Ashton Carter amerikai védelmi miniszter június 23-án jelentette be, hogy Washington nehézfegyverzetet helyezne a kelet-európai országokba. Bulgáriában, Romániában, Lengyelországban, Litvániában, Lettországban és Észtországban amerikai páncélosok állomásoznának bevetésre készen, és újabb NATO-bázisokat építenek, ami lehetővé tenné az amerikai csapatok állandó jelenlétét.
Carter bejelentése óta az európai sajtó minden mással foglakozik, többek között a bevándorlás-kérdéssel és újabb pénzügyi válságok prognosztizálásával próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy az amerikaiak megszállják Európát.

http://hidfo.ru/2015/06/bulgariaban-civil-ellenallas-szervezodik-az-amerikaiak-bevonulasa-ellen/