A Deutsche Wirtschafts Nachrichten német napilap publikációja szerint egyre gyengébbé válik az Európai Unió, és a kontinens két nagyhatalom játszóterévé vált, miközben az EU nem tudja uralni az Európában zajló folyamatokat.
A lap kifejti, hogy Angela Merkel kormányát meggyengítette a kémbotrány, és az Európai Unió többé nem értékközösség, mindössze egy gazdasági közösség, amiben ráadásul minden részt vevő fél saját egoizmusát próbálja keresztülverekedni a közösségi döntéshozatalon. A publikáció szerint az Európai Unió reménytelen helyzetben van, amikor konfliktusok merülnek fel saját területein, vagy máshol Európában. Legyen szó akár Görögországról, Ukrajnáról vagy Macedóniáról, az Európai Unió kormányai alkalmatlannak bizonyultak arra, hogy felelős döntéseket hozzanak, és független megfigyelőként viszonyuljanak a történtekhez. A lap szerint “mindez különösen igaz az ukrajnai konfliktusra, ahol az Egyesült Államok arra kényszerítette az európai kormányokat, hogy gazdasági szankciókat hozzanak Oroszország ellen, az EU-tagállamok egyik legfontosabb kereskedelmi partnere ellen”.
A publikáció szerint az Európai Unió ráadásul kétszeres árat kell fizessen az amerikai nyomásgyakorlásért. Egyrészt az európai vállalatok jelentős veszteségeket könyvelhettek el az oroszellenes szankciók miatt, másrészt az európai adófizetők kell finanszírozzák az Ukrajnának adott újabb kölcsönöket. Az újság azt is említi, hogy Európának nincs független politikai élete; két nagyhatalom – az USA és Oroszország – érdekeinek ütközése határozza meg az európai politikát – valamint, hogy Európa egy hatalmas piac, ahol az Egyesült Államok be akar törni, Oroszország pedig saját gázexportját szeretné biztosítani.
A Deutsche Wirtschafts Nachrichten szerint Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár kijelentése, miszerint “b… meg az Európai Unió” (“fuck the EU”), “úgy tűnik, valóra válik”.

http://hidfo.ru/2015/05/nemet-sajto-washington-kenyszeritette-ki-a-szankciokat/