Szofia Szkorafa hidfo.ru
Szofia Szakorafa, a görög Sziriza párt politikusa szerint országuk azzal hidalná át a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank által Athén számára létrehozott adósságcsapdát, hogy csatlakoznak a BRICS-országok új fejlesztési bankjához (továbbiakban UFB), ami lehetővé tenné, hogy további forrásokhoz jussanak, és lassan leépítsék az adósságállományt. Szakorafa a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta,
“Görögország próbál menekülni az IMF és a Világbank halálos öleléséből, és elfogadja Oroszország felajánlását, miszerint csatlakozhat a BRICS-csoport bankjához és előrelépést tehet a terror monopóliumának megtörésében.”
Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika 2014 júliusában, egy Brazíliában tartott csúcstalálkozón írta alá az UFB alapításáról szóló megállapodást. A bank célja, hogy alternatívát nyújtson a nyugati ellenőrzés alatt álló pénzintézetekkel szemben, és főként infrastruktúra-fejlesztési projektekre összpontosít majd. A politikus hangsúlyozta, hogy a valós gazdasági fejlődésre kell koncentrálni ahelyett, hogy próbálnák megfojtani a görög népet, mint ahogy azt a nyugati hitelezők teszik.
Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök személyesen is részt vesz a június 18-20-án, Szentpéterváron tartandó gazdasági fórumon, ahol megbeszélést folytat majd a BRICS vezetőivel az új fejlesztési bankhoz csatlakozásról.
Mivel az új pénzintézet elsősorban infrastruktúra-fejlesztési projektekkel foglalkozik, Athén egy újabb bankkal kötött újabb keretmegállapodással nem mélyebbre sodródik az adósságcsapdában, hanem épp ellenkezőleg; elegendő forrása lesz ahhoz, hogy megvalósítson olyan projekteket, melyek valós gazdasági forrásokat teremtenek az ország számára. Görögország a BRICS fejlesztési bankja által biztosított hitelkeretből finanszírozhatja a Török Áramlat megépítését, valamint más energetikai beruházásokat, melyekből később az országnak közvetlen bevétele származik. Görögország többek között részesedést kap majd az országon áthaladó gáztranzit után, ami a hitel visszafizetését követően is bevételforrást jelent az állami költségvetés számára.

http://hidfo.ru/2015/05/gorogorszag-csatlakozik-a-brics-fejlesztesi-bankjahoz/