dollár bedől hidfo.ru
A Want China Times gazdasági elemzője, Csin Cihou szerint Peking arra készül, hogy csapást mér a dollárra a nemzetközi pénzpiacokon, mert a dollár jelenleg fokozottan instabil, és a keleti hatalomnak lehetősége van a dollármonopólium végleges megdöntésére. A szakértő publicisztikájában kifejti, hogy Kína ennek érdekében felhasználná aranytartaléka egy részét, egy következő lépésként pedig bevezetné a RMB-t a Nemzetközi Valutaalap tartalékvalutái közé, amit jelenleg dollárban, euróban, fontban és japán jenben tartanak.
A Tovej hírügynökség szerint Kína egyértelműen a dollár hanyatlására készül, és miután az utóbbi évek során gyorsított ütemben vásárolt fizikai aranyat, nem lehet megbecsülni, hogy a gyakorlatban pontosan mekkora aranytartaléka van Kínának. A WCT elemzője szerint Kína mostanra 30 ezer tonna aranytartalékot halmozott fel, és bár nem lehet egyértelműen megállapítani a tartalék valós mértékét, az tény, hogy az ország az utóbbi évek során erőltetett ütemben kezdett aranyat vásárolni. Az újság szerint a kínai gazdaság 2016-ban fogja megelőzni az amerikait, és a jüan válhat a világ fő tartalékvalutájává.
Bár utóbbi kijelentés túlzásnak tűnik, az látható, hogy az ismertebb befektetők közül sokan tényként kezelik a dollár elértéktelenedését, még ha ehelyett nem is a jüan monopolhelyzetét vetítik előre. 2015 áprilisában Jim Rogers amerikai milliárdos a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy “megfontolatlan lépés dollárba és euróba fektetni a pénzt, ehelyett rubelben és az orosz tőzsdén kell befektetéseket intézni”. Rogers szerint jelenleg Oroszország az egyik legkecsegtetőbb befektetési környezet, és aki nem rövidlátó, rubelbe váltja át vagyonának egy részét és Oroszországban kezd befektetéseket.
“Sokan még mindig veszik az amerikai pénzt, mivel megbízhatónak tartják. Pedig ez nem igaz. Ígérem, hogy a következő két-három évben problémák lesznek vele, és a befektetők szenvedni fognak. Tudom, mit teszek, ne akarjanak dollárban befektetni.”
Rogers akkor hozzátette, hogy talán emiatt sokan bolondnak tartják, de ő már rubelt vesz, a dollártól pedig megszabadul.

http://hidfo.ru/2015/05/kina-a-dollar-bedontesere-keszul/