Eurázsiai Gazdasági Unió hidfo.ru
Almazbek Atambajev kirgiz államfő aláírta az ország Eurázsiai Gazdasági Unióhoz csatlakozását deklaráló törvényt, – ezzel lezajlott a csatlakozási szerződés ratifikációjának folyamata, Kirgizisztán ténylegesen is az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjává vált. Az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamai Oroszország, Örményország, Belorusszia, Kazahsztán, és az újonnan csatlakozó Kirgizisztán.
Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly év végén felajánlotta a csatlakozási lehetőséget valamennyi térségi országnak, valamint az Európai Uniónak. Szergej Nariskin, az Állami Duma elnöke szerint most jött el az ideje annak, hogy a két unió egyesítéséről megkezdődjenek a tárgyalások, és az Európai Uniónak kell jelzéseket adnia arra vonatkozóan, hogy része akar-e lenni az új szövetségnek.
Az Eurázsiai Gazdasági Unióval kialakított közös gazdasági térség a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény alternatívája, az erre alapuló politikai szövetség pedig lehetővé tenné, hogy a résztvevő országok együttesen, külső hatalmak által nem befolyásolva, független cselekvőként lépjenek fel a globális politikában, vagyis belpolitikájukat a résztvevő országok igényei mentén formálják.
Az Európai Unió összes gazdasági teljesítménye nem tette lehetővé, hogy a politikai szövetség az Egyesült Államoktól független politikát folytasson, így az Európai Unió eddigi működését egyetlen hatalmi pólus – Washington – határozta meg, miközben a brüsszeli és strasbourgi fórumok megadták ennek a demokrácia és közös döntéshozatal látszatát. Az eurázsiai hatalmak együttes fellépése esetén a térségi politikát egy Moszkva-Berlin-Ankara tengely fogja meghatározni.


http://hidfo.ru/2015/05/kirgizisztan-veglegesitette-az-eurazsiai-csatlakozast/