Oroszország maximálisan igyekezni fog, hogy kielégítse Irak és Szíria fegyverszállítások iránti igényeit, hogy kiűzhessék a terroristákat területükről – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Moszkvában, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Haider al-Abádi iraki miniszterelnök találkozója előtt.
lavr
A külügyminiszter kijelentette, hogy szemben néhány más országgal, amely hajlandó fegyvert szállítani Iraknak, Oroszország nem támaszt ehhez semmilyen feltételt. Moszkva ugyanis abból indul ki, hogy Irak, Szíria és Egyiptom a terrorizmus elleni küzdelem frontvonalában vannak – tette hozzá a RIA Novosztyi állami hírügynökség jelentése szerint.
A világgazdasági és az iraki térségben lévő nehézségek ellenére Oroszország és Irak kapcsolata kifejezetten jól fejlődik – jelentette ki az orosz elnök a találkozón. Mint mondta, Irak “régi és megbízható partnerünk”, s bár a fegyverkereskedelem forgalma a két ország között jelenleg még nem olyan jelentős, az elmúlt két évben a tízszeresére nőtt. Putyin emellett további támogatásáról biztosította az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű szélsőséges szervezett elleni harcában az iraki kormányt.
Al-Abádi a találkozó során közölte: országa arra fog törekedni, hogy minden irányban – egyebek közt a beruházások terén is – elmélyítse az együttműködést, kedvező körülményeket teremtsen a területén működő orosz cégek számára.
Moszkvai látogatásán a Lukoil, Gazprom Nyeft és a Rosznyeft orosz olajtársaságok vezetőségével is találkozni fog az iraki politikus. A három orosz konszern közül a Lukoil és a Gazprom Nyeft jelenleg is tevékenykedik Irakban.
(MTI)
Bal-Rad komm: “…Moszkva ugyanis abból indul ki, hogy Irak, Szíria és Egyiptom a terrorizmus elleni küzdelem frontvonalában vannak…”-amely frontot az Amerika és latorszövetsége szabadította-bátran kijelenthetjük-a világ nyakába.
A McCain szülte torzó-az IÁ-már kezd kellemetlenné válni szülei számára is, de tenni nem sokat akarnak ellene. Európa viszont rádöbbent az IÁ által reá leselkedő veszélyre, és Oroszország ezt azért mesterien felismerte. Mint ahogyan az amerikaiak tessék-lássék “harcát” az iszlám szélsőségesek ellen felismerte Európa politikai elitje is, és felismert még valamit! Az IÁ ellen, amely már végzetes veszélyt jelent az öreg kontinensre-NEM SZÁMÍTHAT AZ USA-ra!
SEGÍTSÉGET EURÓPA CSAKIS OROSZORSZÁGTÓL REMÉLHET!
E kettős európai felismerés pedig bátran állíthatjuk, hogy alapjaiban kezdte ki Európa nyugati felének és az USA-nak a kapcsolatait, illetve Nyugat-Európa Amerikába vetett bizalmát.
Az USA mesterkedése, amely csakis és kizárólag Oroszország meggyengítését szolgálta-szolgálja szerte a világban, európai szövetségesei előtt is lelepleződött. Most pedig Oroszország előtt megnyílt a pálya! Amerika szövetségeseit segíti meg, (pl. Irak) akik már-már kilátástalannak tűnő harcot folytattak a muszlim fundamentalistákkal.
Joggal feltételezhető, hogy rövid időn belül alapvető változások fognak bekövetkezni az IÁ elleni háborúban. Beleértve Szíriát is. Az EU pedig-saját, jól felfogott érdekében-hajlandó végre FEL-ÉS ELISMERNI: Oroszország ismét gazdasági, politikai, diplomáciai nagyhatalommá vált, amelynek szerepe a világban többé nem kérdőjelezhető meg, és respektálandó!
Az EU-hajlik a respektre, amivel fordított arányban értékelődik le mind a világban, mind pedig Európában az USA szerepe.
Az utóbbi két-három hét pedig számtalan látványos jelét adta mindkettőre.
Az álnok amerikai kígyó saját farkába harapott! De még mesterkedik!