Andrej Kartaporov hidfo.ru
Andrej Kartapolov altábornagy, az orosz fegyveres erők vezérkara operatív főosztályának főnöke szerint az Egyesült Államok a modern katonai konfliktusok egyetlen kezdeményezője, és az utóbbi tíz év során az amerikai szövetségesek több mint 50 alkalommal alkalmaztak katonai erőt saját határaikon kívül.
“A mai katonai konfliktusok haszonélvezője elsősorban az Egyesült Államok. A nyugati országok elkezdték magukat az nemzetközi kapcsolatok elsődleges cselekvőjeként pozícionálni, az USA a világ egyetlen szuperhatalmaként tekint magára.”
Az altábornagy az orosz részről Nagy Honvédő Háborúként hivatkozott második világháborúban aratott győzelem témájában tartott hadtudományi konferencián felszólalva tette ezt a kijelentést. Kartapolov szerint az Egyesült Államok által a világ számos országában kezdeményezett katonai beavatkozásoknak egyetlen célja van; hogy megőrizze saját, a Szovjetunió összeomlása után megszerzett vezető geopolitikai és gazdasági hatalmi pozícióját, és megakadályozza más hatalmi centrumok felemelkedését.
Február 6-án a Fehér Ház kiterjesztette az Egyesült Államok új nemzetbiztonsági stratégiáját. A Barack Obama által jegyzett dokumentum egy kategóriaként kezeli az úgynevezett “orosz agressziót” az “erőszakos extrémizmussal és terrorista fenyegetésekkel”, “kiberbiztonsági kihívásokkal”, a “klímaváltozással” és “fertőző betegségek terjedésével”.
“Olyan szuperhatalmaknak, melyek a világ egyetlen középpontjának tekintik magukat, nem szövetségesekre, hanem vazallusokra van szüksége.” /Vlagyimir Putyin, orosz államfő/
http://hidfo.ru/2015/04/washington-a-haboruk-kezdemenyezoje-es-haszonelvezoje/