Az egyiptomi államfő szombaton nemzetbiztonsági kérdéssé nyilvánította a jemeni lázadók elleni fellépést és az arab koalíció által kezdett offenzívában részvételt. Abdel Fattah El-Szisszi közleményében elsődleges célként a Báb el-Mandeb szoros biztosítását nevezte meg.
Abdel Fattah El-Szisszi
Egyiptom most tízedik napja része a Szaúd-Arábia irányítása alatt zajló offenzívának, amely első szakaszban egy tengeri blokádot és a légierő beavatkozását jelentette, napokkal később pedig kezdetét vette egy szárazföldi offenzíva a jemeni fegyveres ellenzéki csoportok ellen. A Báb el-Mandeb szoros kulcsfontosságú terület a világgazdaság működése szempontjából, ezen a tengeri útvonalon halad át a tengeri olajkereskedelem tekintélyes része. Az egyiptomi elnök a jemeni konfliktust kapcsán arab nemzetbiztonsági kérdésről beszélt, ami annak kinyilvánítását jelentette, hogy a több mint tíz ország részvételével zajló hadmozdulat egy új térségi szövetség kialakulásának is része.
A Szaúd-Arábia, Egyiptom és több más ország részvételével zajló offenzíva március 26-án kezdődött, miután a síita milícia jelentős előrelépéseket ért el a kormányerők elleni harcban, és az ország területeinek jelentős része az ellenzék irányítása alá került. Egyiptom légierővel és haditengerészettel vesz részt a beavatkozásban, valamint az elnök nyilvános bejelentést tett arra vonatkozóan, hogy szárazföldi haderőt is bevet a kormányerők oldalán fellépve, ha arra szükség van.
A Jemen által ellenőrzött tengerszakasz ugyanakkor nem csak a világ olajkereskedelmében tölt be jelentős szerepet. Február közepén Vlagyimir Putyin orosz államfő Kairóban tett látogatását követően jelentette be a két államfő, hogy Egyiptom csatlakozik az Eurázsiai Gazdasági Unió szabadkereskedelmi övezetéhez. Ezzel a lépéssel a Báb el-Mandeb szoros a BRICS csoport globális kereskedelmi csomópontjainak egyikévé vált, ahol (a Vörös-tengeren) a déli országokból érkező áruk átlépik az eurázsiai szabadkereskedelmi térség vámhatárát.

https://hidfo2015.wordpress.com/