Legkésőbb csütörtökig kell postára adniuk a bankoknak a hitelek elszámolását. Kevesen kapták meg eddig a levelet, sok pénzintézet ugyanis az utolsó pillanatra hagyta a kézbesítést. Nem egyszerű eligazodni, hogyan számolt a bank, de minden adósnak 30 napja van felülvizsgálatot kérni. Rogán Antal még szerdán is arról beszélt, hogy akár 15-20 százalékkal is csökkenhetnek a törlesztőrészletek, igaz csak azoknak, akik eddig is tudták fizetni hitelüket.
Sok adós még egyáltalán nem tudja, mennyit fog visszakapni. A bankok többsége ugyanis az utolsó pillanatban küldi ki az értesítőket, de jövő hétig mindenkinek meg kell kapnia a levelet. Az atv.hu olvasói azonban szinte kivétel nélkül arról beszélnek: a kormány szereplői által korábban emlegetett több százezer, vagy millió forint helyett néhány tízezret kapnak csak vissza.
Az elszámoláson jó esetben forintban határozzák meg a visszafizetendő összeget, de még így is nehéz eligazodni, hogy a bank valóban jól számolt-e. Várhatóan sokan fordulnak majd felülvizsgálatért. „Az ügyfél kérésére a bankok egészen részletesen kötelesek bemutatni az elszámolás részleteit, tehát nemcsak az input adatokról kötelesek tájékoztatást adni, hanem a képlet alkalmazásának egyes részleteiről is és a módszertanról is tájékoztatják az ügyfeleiket”- közölte Windisch László, az MNB alelnöke.
A Banki Hitelkárosultaknál azt mondják, sok a csalódott ügyfél. Nemcsak azért, mert általában keveslik a visszafizetett összeget, hanem azért is, mert sokan már megkapták a forintosítás részleteit. „Ezzel párhuzamosan megkapják a forintosításról is az összeget. Mivel magasabbnak fog tűnni az az összeg, ami volt eddig, ezért elfogadhatatlan a legtöbb ügyfélnek”- vélekedett Lénárd Mariann, a szervezet elnöke.
„Alapvetően 15-20 százalékkal is csökkenhetnek a törlesztőrészletek”- Rogán Antal még most is ezt mondta. Pedig a bajban lévő adósoknak nem nagy segítség az elszámolás és forintosítás. Azt a Fidesz frakcióvezetője is elismerte, hogy azok járnak jól, akik nem vettek igénybe banki, vagy állami segítséget és rendszeren fizették a törlesztőrészleteket. Akik eddig is késve fizettek, a bankjuk először ennek költségét vonják le, de az árfolyamgátasok sem számíthatnak kisebb törlesztőrészletre. „Az árfolyamgátasok arra számíthatnak, hogy a törlesztőrészletük nem fog változni, de a gyűjtőszámlájukon lévő összeg jelentősen csökken, nem egy esetben teljesen el is tűnik”- magyarázta a fideszes politikus.
A bankok egyébként eddig 300-400 ezer elszámolást küldtek ki, de még csaknem 1,9 millió levelet kell kézbesítenie a postának.
atv.hu