Harmincöt éven át mentette vesebeteg gyerekek és felnőttek életét. 65 éves kora után hirtelen nyugdíjazták, most pedig kitennék abból az intézményből, melyet évtizedekig vezetett és ahol több tízmilliós fejlesztéseket hajtott végre. A Szegedi Tudományegyetem tavaly még csak a gyermekkorú betegeit vette el, most pont erre hivatkozva beszüntetnék Túri Sándor alapítványának a működését is.
prof
Bepereli a Szegedi Tudományegyetemet a helyi gyermekklinika korábbi igazgatója – tudtuk meg magától az érintettől, Túri Sándortól. Az ok: a professzor alapítványa május 10-től nem folytathatja a vesebetegek dialízisét az egyetem területén.
Véget vetnek 35 év munkájának?
A Szeged SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvány 1995-ben kezdte meg működését a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) falain belül, ahol Túri Sándor, az alapítvány elnöke 14 évig tanszékvezető volt. A professzor 1980-ban Kelet-Európában elsőként állított össze kollégáival együtt gyermekművesét, és ő végzett először plazmaferézist is hazánkban (vércsere és plazmatisztítás), az elmúlt 30 évben pedig több mint ezer ilyen jellegű kezelést végzett. Tanszékvezetőként az ország legnagyobb klinikáját vezette, ambuláns betegeik száma évi 250 ezer volt. Vezetésével, közadakozásból hoztak létre Szegeden égési osztályt és műveseállomást. 1990 óta a Magyar Tudományos Akadémia doktora.
A professzor az atv.hu-nak elmondta, tavaly októberben kapott egy levelet a rektortól, hogy idén májusban az alapítvány elveszti a jogosultságát a dialízisek végzésére, ezért át kell majd adnia a létesítményt minden berendezéssel együtt.
Több tízmilliót költöttek
Túri Sándor alapítványa 20 évvel ezelőtt olyan megállapodást kötött az egyetemmel, hogy az alagsorban egy 150 négyzetméteres területet használatba kap az alapítvány, cserébe minden költséget ők állnak, a gépekét, a rezsit és a béreket is. A professzor szerint a modell működött is, az alapítvány az OEP-től kapott támogatásokból és adományokból, valamint EU-s forrásokból tartotta el magát, egészen a tavalyi évig.
Ekkor ugyanis Túri Sándor – állítása szerint – kapott egy levelet az egyetem akkori gazdasági igazgatójától, hogy ezentúl bérleti díjat kell fizetniük, ami az első hónapban 160 ezer forint volt, majd felemelték 600 ezerre. A professzor állítása szerint ezt az összeget már nem tudták kigazdálkodni a költségvetésükből, így nem fizették ki. Arra is hivatkozott, hogy minden berendezést az alapítványa szerzett be, ők újították fel az épületet, amely fejlesztések több tízmillió forintot emésztettek fel az elmúlt években. Felajánlották, hogy a fejlesztésekre költött összegből vonják le a bérleti díjak felhalmozott összegét, de ez nem történt meg.
Befogadták a Diaverumot
Túri Sándor úgy tudja, hogy a Diaverum nevű, külföldi tulajdonosi körrel rendelkező cég kapja meg a helyiséget, amellyel az utóbbi években már együttműködtek a klinikán. Az alapítvány elnöke azt mondta, amikor az SZTE kitette egykori helyéről a Diaverumot, ő ajánlotta fel, hogy közösen végezzék a dialízist, ezért több tízmillió forintot költöttek az alapítvány pénzéből fejlesztésekre, egy újabb épületrészt is kialakítottak, hogy a kibővült igényeket el tudják látni.
Azóta váltott műszakban kezelik a betegeket. Hozzátette: hiába kötöttek 2011-ben háromoldalú szerződést az egyetemmel és a Diaverummal, hogy ők vállalják a fejlesztéseket, de azokat a Diaverum ki fogja majd fizetni, ezeket az összegeket azóta sem látták.
Diaverum: minden követelést teljesítettünk
Megkerestük a Diaverum Hungary Kft. ügyvezető igazgatóját is az üggyel kapcsolatban. Kulifai Gábor lapunknak elmondta, hogy a Diaverum és jogelődje 1992 óta látja el a betegeket a Szegedi Tudományegyetem területén. „2011-ben egy Európai Uniós fejlesztés miatt tárgyalt velünk az egyetem, hogy egy másik helyen folytassuk a tevékenységünket. Az egyetem, az alapítvány és a Diaverum között létrejött háromoldalú megállapodás eredményeképp jelölték ki számunkra azt a területet, ahol most folyik az ellátás és ahol Túri professzor alapítványa is működött”- magyarázta a történteket Kulifai.
Túri Sándor kifizetésekkel kapcsolatos állításáról az ügyvezető igazgató azt mondta, hogy az egyetemmel és a professzor alapítványával kötött két- és háromoldalú szerződésekben foglaltak szerint „minden jogos követelést teljesítettünk”. Kulifai hozzátette: ha bármilyen nézetkülönbség van ezzel kapcsolatban az alapítvány vezetőjével, állnak a tárgyalás elébe, hogy rendezzék azt. A cégvezető arról is beszámolt, hogy 2011 óta folyamatos pénzügyi kapcsolatban állnak a Túri vezette Gyermek Művese Alapítvánnyal és „ez teljesen jól működött idáig”.
Az egyetem biztosítja a helyszínt
A Diaverum ügyvezetője nem tud arról, hogy nekik kellene átvenni Túri professzor betegeit májustól. „Minket nem tájékoztatott a Szegedi Tudományegyetem, hogy a Gyermek Művese Alapítvány betegeinek ellátását át kellene vennünk”- szögezte le Kulifai Gábor. Hozzátette: „úgy tudjuk, hogy az egyetem rendes felmondással felmondta Túri professzor alapítványának ellátási szerződését, így az SZTE-re száll vissza ez a feladat. Velünk nem folyt egyeztetés arról, hogy minket kérnének meg a folytatásra”. Arra a kérdésre, hogy az egyetem és a professzor közötti nézeteltérés hatással van-e a Diaverum működésére, Kulifai úgy válaszolt, hogy az egyetemmel kötött szerződésük értelmében az intézménynek biztosítania kell azt a helyiséget, ahol a cég a betegek ellátását folytatni tudja. Hozzátette: az ő szempontjukból irreleváns, hogy ezt a helyet az SZTE melyik épületében jelölik ki számukra – természetesen az ellátás biztonsági és szakmai feltételek figyelembe vétele mellett, ezzel kapcsolatban folynak egyeztetések a felek között.
„A szerződés eredeti célja nem valósul meg”
Részletes kérdésekkel kerestük meg a Szegedi Tudományegyetemet is. Az intézmény Közkapcsolati Igazgatósága több napos várakozás után egy közleményt juttatott el szerkesztőségünk számára, melyben közölték, hogy azért mondták fel Szeged SZOTE Gyermekművese Alapítvány Dialízis Központtal fennálló szerződésüket, mert „álláspontunk szerint a szerződés eredeti célja, azaz gyermekkorúak művese kezelésének az Alapítvány keretében történő ellátása jelen időpontra már nem valósul meg, az Alapítvány keretében jellemzően felnőtt korú betegeket látnak el”.
Mint írják, „egy, a szerződés felmondásával kapcsolatban nem álló problémakört jelentett, hogy az Egyetem és az Alapítvány között megkötött eredeti szerződésnek megfelelően az SZTE az SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvánnyal szemben bérleti díjat nem érvényesített. Ez, az időközben megváltozott jogszabályi környezet miatt már tovább nem tartható fenn, a kérdésben az egyetemnek mérlegelési joga nincs. Ezért az ezen típusú, ún. egészségügyi ellátási szerződésekre előírt jogszabályi felülvizsgálat keretében, a vagyonkezelésre vonatkozó jogszabálynak megfelelő díjat megállapította, amit az Alapítvány ellentmondása miatt nem tudott érvényesíteni”- közölték.
Az alapítvány építette, az egyetem kezelheti
Az egyetem elismeri, hogy a SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvány az SZTE Klinikai Központ területén beruházást valósított meg. Azonban leszögezik, hogy az így létrejött épületrész „a beruházás megkezdésekor adott tulajdonosi hozzájárulással összhangban a Magyar Állam tulajdonát képezi és a Szegedi Tudományegyetem vagyonkezelésében áll”. A berendezési tárgyakat illetően közölték: „az ingatlan átadás-átvételét – az ingatlanon túlmenően – kizárólag azon tárgyi eszközök képezik, melyek az SZTE, vagy jogelődje leltárában szerepelnek, az Alapítvány saját tulajdonú eszközeit nem érintik”. A Közkapcsolati Igazgatóság hozzáteszi: miután az egyetem és az alapítvány között jogvita áll fenn, ezért annak lezárásáig nem kívánnak további nyilatkozatot tenni.
Elvették a gyerekeket, elveszik az épületet is?
Túri Sándor lapunknak azt mondta, hogy az elmúlt időszakban többször is kezdeményezett találkozókat az egyetem élére kinevezett kancellárral, azonban állítása szerint ezeket több alkalommal is lemondták az utolsó pillanatokban.
Az egyetem azon állítására, hogy azért veszik el a kapacitást az alapítványtól, mert már nem gyermekeket kezel, Túri Sándor úgy reagált, hogy gyerekkorú betegeiket már tavaly ősszel elvették és az I. számú Belgyógyászati Klinikának „adták át őket”. Ennek a döntésnek a professzor vitatja a szakmaiságát, ugyanis szerinte nagyon nem mindegy, hogy egy felnőttekre szakosodott orvos kezel-e egy veseproblémával küzdő gyermeket, vagy egy olyan szakember, aki erre specializálódott. Mint mondta, megkeresték felnőtteket kezelő orvosok, hogy ők nem kívánják a gyermekeket kezelni, mert az más irányú képzettséget igényel. A professzor hozzátette: a gyermekdialízist és a plazmaferézist is ő vezette be először Magyarországon és az ezzel foglalkozó szakemberek döntő többségét is ő képezte ki az elmúlt évtizedekben. Elmondta, arra számított, hogy 70 éves koráig dolgozhat a dialízises betegekkel, de egyik napról a másikra nyugdíjazták. Azt állítja, mindez azután történt, hogy utódjának szóvá tette, hogy „az a kezelés, amit a gyerekeken végeznek, halálos is lehet”. Túri Sándor hozzátette: az a 18 betege, akiket most kezel, aláírta, hogy csak nála szeretnék folytatni a kezeléseket.
2-3 évet szeretett volna még
Az egykori tanszékvezető arról is beszélt, hogy megegyezés híján jogi útra terelték az ügyet az egyetemmel kapcsolatban, egy találkozó már volt is az intézmény képviselőivel, akiknek felvetették, hogy nem kérnék vissza a fejlesztések több tízmilliós összegét, csak azt, hogy Túri Sándor hadd dolgozhasson még 2-3 évet, hogy ez idő alatt kineveljen valakit maga helyett, aki az általa elkezdett munkát továbbviszi majd. „Erre áldoztam a fél életemet és most el akarják venni”- magyarázta. A szakember hozzátette: a tárgyalás másnapján kapott egy levelet, melyben közlik, hogy kérését nem támogatják. A professzor elmondta, bár nem a pénz érdekli, van egy „B” tervük is, eszerint az egyetemtől visszakövetelik az épületre és a gépekre költött több tízmillió forintot. Az okokat firtató kérdésre úgy válaszolt: „nekem az alapítvány vezetőjeként el kell tudnom számolni a pénzekkel. Ha esetleg kapunk egy vizsgálatot és megkérdezik, hogy hol van ez a több tízmillió forint, mit mondok?” A professzor hozzátette: az utóbbi időben források híján saját nyugdíjából fizette a gépek karbantartását.
(atv)