Az ukrán média megpróbált átfogó becslést adni arról, összesen mekkora veszteséget szenvedett az ukrán hadsereg a Donbassz régióban zajló háborúban. Annak ellenére, hogy az összesítést a Kijev által hivatalosan bevallott veszteségek összeadásával készítették, elég látványos eredmény született: Kijev 78 tankot, 236 BMP-t, tucatnyi rakétarendszert, 12 repülőgépet és 10 helikoptert veszített az úgynevezett "terrorelhárítási művelet" során, ami kevesebb mint egy évig tartott. A statisztikában nem tartoznak bele a Debalcevo környékén és a donyecki nemzetközi repülőtér ostromakor szerzett veszteségek, azok hozzáadásával a lista még látványosabb lenne. A hadsereg vezérkara által kiadott hivatalos adatok 1500 fős veszteséget tüntetnek fel, de az önkéntes zászlóaljak halottjai nem számítanak bele a statisztikába, se a nem-hivatalosan jelen lévő zsoldosok.
A milícia Debalcevo környékén egyébként több alkalommal is NATO fegyvereket talált. A romok közt számos 155-mm vontatott löveget találtak, NATO gyártmányú lőszerrel, ami a Szovjetunió területén nem is volt használatos. A nyugati országok mostanra kénytelenek nyilvános vitát folytatni a fegyverszállításról, mivel eddig is szállítottak fegyvereket Ukrajnába, de az ezzel kapcsolatos információk mostanra terjedtek el olyan mértékben, hogy azt nem lehet tovább elhallgatni vagy tagadni.
Hídfő.net.ru | NATO DebalcevoAz orosz sajtó rendszeresen mutatja a nyugati gyártmányokat. A nyugati sajtó majd akkor, ha már hivatalosan is van fegyverszállítás.
http://www.hidfo.net.ru/2015/03/06/osszesitettek-az-ukran-hadsereg-vesztesegeit-lefele-kerekitve-elkeserito-szamok