Ha vége lesz - egyszer - ki fog emlékezni ennek a kis népnek - kurdok -  a dicsőségére és helytállására, mikor az arcátlan arctalan nagyhatalmak aratják le a babérokat a médiavilág segítségével. A kurd önvédelmi erők (pesmergák) szerdán kezdődött offenzívájának célja nyílván nemes, hogy visszafoglalják a CIA által életre keltett, szélsőséges "szunnita" terrorhordától a jazidiak ősi otthonának számító észak-iraki Szindzsár várost, amely Moszul és a szíriai határ között található. A város a kurd és jazidi erők által ellenőrzött, az Iszlám Állam által nyár óta ostromlott azonos nevű hegység lábánál fekszik.
„Úgy gondolom, jelentős haladást értünk el az IÁ előrenyomulásának megállításában”

Egy amerikai altábornagy közölte, hogy az Iszlám Állam elleni küzdelem mindazonáltal legalább három évig fog tartani.

Ugyancsak csütörtökön Maszrúr Barzáni, az iraki kurd autonóm tartomány nemzetbiztonsági tanácsának elnöke tudatta, hogy a pesmergák utat nyitottak a Szindzsár-hegységhez. „A pesmergáknak sikerült elérniük a hegységet. Hatalmas területet szabadítottak fel” - mondta Maszúd Barzáni kurd tartományi elnök fia. Beszámolója szerint a kurd erők szerda óta mintegy száz IÁ-harcossal végeztek. „Sikerült megnyitni egy folyosót, és remélhetően a térség többi részét is felszabadítjuk az Iszlám Állam uralma alól” - fogalmazott.

Az Egyesült Államok augusztus 8-án kezdte meg az IÁ elleni iraki bombázását, majd szeptembertől a szomszédos Szíriában is megindította a csapásokat, hiszen ez a cél, hogy megtörje Szíria immunrendszerét, a stratégiai és gazdasági háttérbázisokat, amelyeket történetesen - véletlenül - az IÁ foglalt el - szándékosan. Ilyen az amerikai felebarátság Asszád elnökkel szemben - ott segítenek, ahol tudnak!


Gölöncsér Miklós