2014. december 25., csütörtök

A sarki jég nem olvad, mondja a szakértő

climate-change

A sarki jég nem csupán sokkal stabilabb állapotban van, mint ahogy azt a klímaszakértők egykor jósolták, de vastagabb is, mint korábban hitték.
A tudósok évek óta mondják, hogy az emelkedő hőmérséklet miatt a jég mindkét sarkvidéken ijesztő mértékben vékonyodik, veszélyes szintre emelve a tenger szintjét a világon, nemcsak a sarkvidéken élő állatokat, de városokat is veszélyeztetve ezzel.
Az ijesztő jóslatok azonban új megvilágításba kerültek néhány hete, amikor a legújabb kutatások kimutatták, hogy az Antarktisz jege igazából vastagodik.
Emellett olyan bizonyítékok is napvilágra kerültek, amik arra engednek következtetni, hogy a jegesmedve populáció sincs veszélyben.
A Woods Hole Oceanographic Intézet óceánkutatója, Ted Maksym egy víz alatti robot segítségével mérte a jég vastagságát.
A tanulmányában közzétett eredmények minden eddigi tudományos feltételezésnek ellentmondva azt mutatják, hogy a jég sokkal vastagabb, mint azt az elmúlt 20 év során tett jóslatok alapján feltételezték.
„Az Antarktisz igazából növekszik és az elmúlt hónapok bizonyítékai azt mutatják, hogy a sarkvidékekkel kapcsolatos feltételezések tévesek,”
– nyilatkozta Dr. Benny Peiser, a Globális Felmelegedés Irányelv Fórum (GWPF) tagja.
„A jég mennyisége rekord magasságokban van, ami azt jelzi, hogy valami az előrejelzésekhez képest ellentétes irányban dolgozik. A legtöbb ember azt gondolja, hogy a jég olvad… pedig nem. Ez egy hatalmas kellemetlenség, ami most utolérte a klímaváltozással riogatókat, akik azt jósolták, hogy a sarki jég hamarosan teljesen elolvad.”
Az elmúlt hónapban közzétett műholdfelvételek azt mutatják, hogy a jég az Északi-sarkon is jobban bírja a klímaváltozást, mint azt sokan gondolták.
A CryoSat-2 európai űrkutatási ügynökség műholdjáról érkezett adatok azt mutatják, hogy az északi-sarki jég 2014-ben az elmúlt öt év átlaga felett van és sokkal vastagabb a 2011-ben és 2012-ben mért negatív rekordhoz képest.
globalwarming-fraud
A jég mellett sokan a jegesmedvék miatt is aggódtak, azonban egy néhány hónappal ezelőtt elkészült jelentés szerint alaptalanul.
Dr. Susan Crockford, a kanadai Victoria Egyetem evolúciós biológusa szerint egy igazi „sikertörténettel” állunk szemben.
A Globális Felmelegedés Irányelv Fórum előtt nyilatkozva elmondta, hogy a jegesmedve populáció messze meghaladja a hivatalos becsléseket és a valóságban 20-25.000 helyett inkább 27-30.000 egyedhez közelít.
„Az emberek azt mondták, hogy a sarki jég olvad, ezért a jegesmedvék ki fognak halni. A jegesmedvék jól vannak,” mondta a kutató.
Egyes szakértők természetesen azonnal megtámadták az új információk helytállóságát, arra hivatkozva, hogy a műholdfelvételek alapján nehéz megítélni a jég vastagságát, illetve, hogy ilyen kérdésekben nem szabad néhány év adataira támaszkodni.

Forrás: express.co.uk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése