Oroszország védelmi minisztériumának sajtóközpontja szombati közleményében, Vlagyimir Samanov vezérezredesre hivatkozva bejelentette, hogy 2015-ben is tovább folytatják Szerbiával a közös terrorellenes hadgyakorlatokat az Oroszországi Föderáció területén.
Szerbia és Oroszország a közelmúltban először hajtott végre ilyen gyakorlatokat, melyben orosz részről 207 deszantos, szerb részről a legkülönbözőbb fegyvernemek képviseletében összesen 197 katona vett részt. A november 6-tól 16-ig zajló, SREM-2014 elnevezésű hadgyakorlaton az országba beszivárgó illegális fegyveres csoportok bázisainak felkutatását és megsemmisítését, valamint túszok kiszabadítását gyakorolták. A terrorellenes gyakorlatok során drón csapásmérő erőt is bevetettek, valamint a deszantosok olyan területeken landoltak, melyek a szimuláció szerint ellenséges erők ellenőrzése alatt álnak. Ezeket az ellenséges csoportokat olyan módon semmisítették meg, hogy az orosz deszantosok és drónok behatoltak az ellenséges területre, majd a későbbiekben együttműködtek a szerb hadsereg alakulataival. A két ország feltehetőleg egy olyan helyzetre készül, amiben Szerbia egyes részei kerülhetnek külföldi terroristák ellenőrzése alá, és az orosz hadsereg különleges alakulatai fognak támogatást adni a kormányerőknek.

Az éleslövészetek során 9k111 tankelhárító fegyverek, BMD-2, 60 mm-es ágyúk, RPG-18 és kézi lőfegyverek kerültek bevetésre. A gyakorlatok során a terroristák utánpótlásának elvágását is gyakorolták, valamint drónok segítségével a rejtekhelyek felderítését.
A hadgyakorlatban radioaktív, kémiai szivárgásra és biológiai fegyverek bevetésének elhárítására is készülnek.
Samanov szerint a két ország fegyvernemei magas szintű kompatibilitást mutattak és gördülékenyen együttműködtek a műveletek során, és ezt az együttműködést a közeljövőben csak fokozni fogják. Radoslav Gasic szerb védelmi miniszter szerint az elmúlt 30 év során nem zajlottak ilyen széleskörű gyakorlatok Szerbia területén, és kifejezte reményét arra vonatkozóan, hogy a két ország a közeljövőben a katonai együttműködést még szorosabbá teszi.


http://www.hidfo.net/2014/11/15/oroszorszag-es-szerbia-tovabb-folytatja-terrorellenes-egyuttmukodest