2014. november 2., vasárnap

Miért ment Orbán Viktor Svájcba?

orbán_svájcbanMinap a politikai helyzetet elemző szokásos értekezletünkön felvetődött a kérdés: mi volt a valódi oka annak, hogy a kormányfő nagy hirtelen Svájcba utazott? A hivatalos magyarázat, miszerint a lányát kísérte el új iskolájába, még nekünk sem tűnt valószínűnek. Már csak azért sem, mert több ok is ez ellen szólt.
Az ellene szóló érvek
Első sorban, mert az elhamarkodott és dilettáns újabb sarcának nyomán kialakult meglehetősen „gyúlékony” helyzetet hagyott hátra. Egy olyan időszakban, amikor az amerikai felforgatók és finanszírozók a hazai politikai ellenfeleivel együttműködve minden alkalmat megragadnak arra, hogy kormányellenes tüntetést szítsanak illetve, őt és megmaradt támogatóit eltávolítsák a kormányból, hogy átvegyék a kormányzást. Ez a liberális ellenlábas politikai tábor minden alkalmat megragadott eddig is, amellyel emberek ezreit lehetne utcára csalogatni. Orbán feldobta a labdát egy durva internetadó formájában, miközben tudta, hogy ezzel országos felháborodást keltett.
A Fideszben belső ellentétek figyelhetők meg.
Legutóbb nyíltan engedték el a kezét azoknak, akikből az önkormányzati választásokon a lakosok nem kértek többet.
Felfelé buktak azok, akik a tanácsadó körrel, vagy a vezetéssel nem értettek egyet.
Egyre többen buktak le a nyilvánosság előtt különféle fidesz-mutyikon való meggazdagodások és visszaélések okán.
A szavazók egyre erőteljesebben kérik számon a be nem váltott ígéreteket, mint pl. a devizahitelesek megmentését, az ígéretekkel szemben álló növekvő munkanélküliséget és nyomort, no meg a zuhanó szociális-, köz-, és létbiztonságot.
A fentiek miatt elhiteltelenedett a Fidesz saját választói előtt, ezért a 2. ciklusban tovább folytatódik a szavazók lemorzsolódása.
Márpedig a biztos tömegbázis híján az Orbánhoz hű fideszes vezetők száma is fogyatkozni látszik, annak ellenére, hogy a legócskább trükkökkel próbálja a zsebüket megtömni.
A mellette szóló érvek
Ezért a lehetséges tényleges okokat megpróbáltuk kitalálni. Orbán bukása különösen az átgondolatlan intézkedések és a fent felsoroltak nyomán egyre valószínűbbnek látszik.
Első gondolatunk az volt, hogy menekülését készíti elő. Hintapolitikája, és pl. a puccsista ukrán kormány kritikátlan elismerése és fegyverrel való támogatása miatt, vagy a Maradék-Ukrajnának történő reverz gázszállítás nyomán Oroszország bizalmát megingatta. Ahhoz hogy az oroszoktól segítséget, menedéket kapjon ennél sokkal többet kellett volna már eddig is letenni az asztalra. Ergo jelen állásban Moszkva nem várja tárt kapukkal.
De talán még nem késő, ha azonnal kilép a NATO-ból, betartja a reverz gázszállítás leállítására tett ígéretét, ha Novorossziját is ugyanolyan gyorsan elismeri, mint a puccsista ukrán kormányt, ha megtagadja az oroszellenes embargót. Még rakásnyi további lehetőség is van, amit meg lehet és kell lépnie, ha a felszínen akarja tartani a magyar népet, s vele együtt saját magát.
Az Unió elleni megnyilvánulásai okán a Nyugat sem ígérkezik készséges vendéglátónak, épp ellenkezőleg. Vagyis az irányt másfelé kell venni, ahhoz viszont pénz, sok és likvid pénz kell. Azt, hogy a Nyugattól mi várható már Orbán is tudja és mi is. Már pedig mi nem kérünk belőle többet.
Svájc nem EU tagország, még ha nem is teljesen független a Nyugattól. És kiindulópontnak biztosan megteszi.
Mint hírlik „kisebbfajta pánikot okozott a magyar gazdagok körében néhány svájci bank levele. Az eddig maximális diszkrécióról és titoktartásról híres magánbankok közül néhány (UBS, Credit Suisse) ugyanis arra figyelmeztette a magyar számlatulajdonosokat, hogy a magyar hatóságok megkeresésére kiadhatják a magyar számlatulajdonosok adatait, egy másik pénzintézet (Dreyfus Söhne & Cie) pedig állítólag svájci közjegyzővel hitelesített nyilatkozatot kér magyar ügyfeleitől az ott elhelyezett pénz eredetéről. … Mindennek következtében megindult, és az elmúlt hetekben felerősödött a svájci bankokban tárolt több száz milliárd forintra becsült magánvagyonok kiáramlása. A kiáramlás haszonélvezője elsősorban Szingapúr, de áramolhat pénz Ausztriába is, hiszen a “sógorok” esetében 2017-ig érvényben van a bankszámlák titkossága, ami azt jelenti, hogy az ottani bankok nem jelentenek automatikusan a magyar adóhatóságnak.”
offshorpénzek_BlochampsKaragich István becslése szerint a külföldön “tárolt” magyar vagyonok 2700 milliárd forintra rúghatnak, és évente 1 milliárd euró (300-330 milliárd forint) áramlik külföldi pénzintézetekbe.
Tehát, ha Orbán Viktor ilyen svájci bankszámlával rendelkezik, akkor meglehet, hogy a pénzét menekítette.
Bizonyára van még pár lehetőség, amit nem vettünk számba, mely indokolhatná ezt a svájci pihenő utat. Mi ezeket a verziókat láttuk legvalószínűbbnek.
Természetesen ki-ki találgathat, és felállíthatja a saját verzióját.
Ahogy mottónk tartja: “Minden kiderül, csak idő kérése”

Audie – Szabad Riport
felhasznált forrás: Napi.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése