A helyzet továbbra is feszült, a fegyvernyugvást továbbra is rendszeresen megsértik a délkeleti ukrán fronton. Luganszk városát többször érte tüzérségi támadás, Donyecket szintén az utóbbi napokban. A donyecki reptér egésze a milícia kezére került, kivéve a régi terminál és a bunker épületét. A régi bunker épületéből nyílik a reptér alatti bunkerrendszer, ami állítólag 65 kilométer hosszúságú, és több kijárata van. A milícia most a kijáratokat kutatja fel volt reptéri dolgozók segítségével, és a megtalált kijáratokra betont öntenek. A donyecki fegyveres erők egységei megpróbáltak tárgyalni a zsoldosokkal, de a tárgyalásra vállakozó fiatal nőt a kocsiból kiszállva lelőtték. Azóta nincs lehetőség a tárgyalásra, a harc a végsőkig fog folyni. Debalcevóból MLRS rakétákkal lőtték a környező falvakat, amelyek a DNK hadseregének kezén vannak. A délután 14.oo-kor kezdődő rakétacsapásokban egy civil meghalt, több házat leromboltak.
A fegyverszünet megsértését megszegő tüzérségi tűzön kívül most viszonylag nyugodt volt az éjszaka. Elszórt lövöldözések voltak több határtelepülésen. Mostanra azonban biztosra vehető, hogy az ukrán fél hatalmas veszteségei ellenére támadásra rendezkedik be. Debalcevó mára egy hatalmas fegyverraktárrá vált, felkészülve arra, hogy ha újrakezdődnek a harcok, akkor a hadsereg napokon belül lezárja a városba vezető főutat, és katlanba zárja a várost. Elhúzódó helységharcra rendezkednek be. Az orosz harccsoportok nehéztüzérséget állítottak Debalcevóval szembe, és valószínűleg itt fogják bevetni a zsákmányolt nagy erejű rakétákat is. Hasonlóan nagy mennyiségű utánpótlást halmoznak fel Donyecktől északra pár településen. A különleges egységek ezeket a szállítmányokat támadják, az elmúlt éjjel egy konvojt megsemmisítettek. Folytatódik a haderő felhalmozása Harkov mellett is.
A nyugat láthatóan a háború folytatására kényszerül. Nincs más lehetősége, - ha ugyanis nem folytatja a harcokat, és valóban új választások lesznek Ukrajnában, akkor abban az oroszok által támogatott pártnak lesz többsége szavazata. Ha pedig találnak egy oroszbarát ukrán erőt, és az ukrán nép megfelelő garanciákat kap a kereskedelmi kapcsolatok újraindítására, a nyugat elvesztheti egész Ukrajnát a saját demokratikus csapdáján keresztül.
Miközben az ukrán Nemzeti Gárda és Jobb Szektor alakulatok rendszeresen hajanak végre kihágásokat a civil lakosság ellen (és ezek rendre büntetlenül maradnak), a másik oldalon harcoló kozák önkéntesek Antracit városban nyilvános korbácsolással büntették saját bajtársaikat, akik valamilyen kihágást követtek el. Akik valamit eltulajdonítottak, önkényesen jártak el, vagy valamilyen jellegű erőszakot követtek el, nyilvánosan megkorbácsolták. Volt, aki 2 korbácsütést kapott, de volt aki húszat. A korbácsolás végén vodkát öntöttek a megbüntetett hátára. A büntetés lényege a megszégyenítés volt, ahol a nézősereg és a csapattársak együtt számolták rájuk a büntetést. A büntetés előtt a végrehajtók nyilvánosan megkérdezték, hogy tisztában van-e azzal, hogy hibázott és büntetést kap érte. A büntetés után mindenkit bajtársként megöleltek és visszaállhatott a sorba. Végére még egy kis tréfa is befért, amiben két bajtársat kirendeltek büntetésre, akik szó nélkül neki is vetkőztek a korbácsolásnak, mire a parancsnok megölelte őket, és megdicsérte a kiemelkedően kiváló helytállásért. Ez a fajta büntetés a kozákok között hagyomány, ami erősíti a közösségi összetartozást és fegyelmet.


http://www.hidfo.net/2014/10/11/vihar-elotti-csend-delkeleti-fronton