2014. október 11., szombat

A hírek hamisítása - Ismert német újságíró vallomása

Dr. Udo Ulfkotte, ismert német újságíró és szerző megelégelte, és felfedi, hogy számos jelentős újságban a hírszerző ügynökségek írják a cikkeket, kémként beépítve az újságírókat, meghamisítva az eseményeket.




Nyilvánosság elé állt egy a CIA által beszervezett újságíró

Nyilvánosság elé állt egy a CIA által beszervezett újságíró

Udo Ulfkotte német újságíró és szerkesztő elmondása szerint arra kényszerítették, hogy a titkosszolgálatok ügynökei által összeállított munkákat publikálja a saját nevével. Ellenkező esetre azzal fenyegették meg, hogy azonnal elveszíti az állását.
Ulfkotte a Russia Today és Russia Insider orosz sajtóorgánumoknak adott interjút, melyben kifejtette, hogy a CIA és a német titkosszolgálat írta azokat a cikkeket, melyeket publikálnia kellett, vagyis újságírói tevékenysége gyakran arra korlátozódott, hogy a nevét és arcát adja valamihez, amit nem ő hozott össze. "Egy nap a BND (német titkosszolgálat) megkeresett a Frankfurter Allgemeine frankfurti irodájában, a saját szobámban, azt akarták, hogy írjak egy cikket Líbiáról és Muammar Kadhafi ezredesről. Minden titkos információt megadtak a témára vonatkozóan, csak annyit akartak, hogy az én nevemmel menjen ki a cikk." Ulfkotte az interjúban elmondta, hogy "a cikk arról szólt, hogy Kadhafi titokban vegyi fegyver gyárat épít. Két nappal később a történet világszerte nyomtatásban volt."
Ulfkotte elmondása szerint ez bevett gyakorlat kollégái körében is, mindannyian elárulják az embereket, nem csak Németországban, de egész Európában így működik a média. "25 évig voltam újságíró és arra képeztek, hogy hazudjak, eláruljak, ne mondjam el az igazságot a nyilvánosságnak."
Hídfő.net | Udo UlfkotteUdo Ulfkotte
Az újságíró elmondása szerint az amerikaiak rendszeresen arra kényszerítették, hogy ne az igazságot írja meg. "Meghívott az Egyesült Államok Német Marshall Alapja, hogy utazzak az Egyesült Államokba. Ők állták minden költségemet, és olyan amerikaiakkal hoztak össze, akikről ők akarták, hogy találkozzak velük. Végül becsületéremmel Oklahoma állampolgára lettem csak amiatt, mert Amerika-barát módon írtam a CIA támogatásával. Számtalan alkalommal segítettem nekik. Utólag már szégyellem az egészet."
Ulfkotte kifejtette, hogy ez bevett gyakorlat az európai médiában. "A legtöbb újságíró azt állítja, hogy újságíró, és talán egyesek azok is, de sokan járnak úgy, ahogy én az elmúlt években, és "nem-hivatalosan" működnek. Azt jelenti, hogy ők a titkosszolgálatoknak dolgoznak. Segítenek a szolgálatoknak, ha azok megjelennek és felkérést adnak egy konkrét ügyben, de hivatalos értelemben nem ügynökök, mert nem állnak az alkalmazásukban."
A nagyobb médiavállalatoktól keresnek meg újságírókat. A titkosszolgálatokkal fennálló kapcsolat rendszerint barátsággal kezdődik. "Az egódra dolgoznak rá, barátság útján elérik, hogy fontosnak érezd magad. Aztán egy napon megkérdeznek, megtennél-e egy szívességet."
Ulfkotte nyilvánosság elé lépése eddig is nyilvánvaló dolgokat hozott nyilvánosságra, amiről a többség nem hiszi (mert nem akarja hinni), hogy valóban megtörténne. Azonban az ügynek hazai vonatkozásai is vannak. Az Index.hu liberális sajtóorgánum - az egyik legnagyobb magyar írott sajtó - a közelmúltban is publikált olyan dolgokat, melyekhez törvényes úton, egyszerű oknyomozással nem juthatott volna hozzá. Elég valószínűtlen, hogy a Kovács Béla ügyében folytatott "kutakodás" során az újságíró teljesen véletlenül megtalál egy évtizedekkel ezelőtti, csak helyi szinten megjelenő japán nyomtatványt, amiben az üggyel összefüggésbe hozható elem van. Titkosszolgálati segítség nélkül az újságíró nem jut ilyen információkhoz - melyek lehetnek akár igazak, de hamisak is, ahogy Ulfkotte is állítja. Egyébként ki is dönthetné el, hogy igazak-e? Az olvasók többsége feltehetően nem tud japánul. Az Index oknyomozó újságírója vajon tud-e?
Hídfő.net | IndexTermészetesen az újságíró tud japánul és évtizedes japán nyomtatványokat olvasgat. Vajon voltak-e annyira alaposak, hogy japány nyelvvizsgát is hamisítsanak hozzá?
Az Index egy másik alkalommal azt állította, hogy Oroszország magyar szélsőjobboldali szervezeteket támogat. Azt követően mintegy 3 héten keresztül aktív diplomáciai zavarkeltést folytatott, melynek során hamis információkra hivatkozva arra ösztönözte a magyar kormányt, hogy "keménykedjen Moszkvával". Vagyis az Index kiszolgált egy olyan törekvést, ami a magyar kormány Moszkvával ápolt viszonyának megrontását célozza. Ez lehet tudatos közreműködés, vagy ahogy Ulfkotte esete is mutatja, lehetséges, hogy az Index érintett újságírója (Dezső András) is áldozat, aki fenyegetés, vagy érzelmi ráhatás után publikálta az elé készen letett információkat. Később Semjén Zsolt kormányfő-helyettes is hangot adott annak, hogy az Index nagy valószínűséggel együttműködik külföldi titkosszolgálatokkal. Mivel a fenti esetek nyugati érdekérvényesítés jegyeit mutatják, ez valamilyen nyugati titkosszolgálat lehet.
Az Index - Dezső András néven - a Kovács Béla ügyében hozott publikációja kapcsán egy volt orosz ügynökre hivatkozott, akinek "kikérték a véleményét". Azonban ez az "orosz ügynök" olyan ügynök, akit Moszkvában halálra ítéltek, mivel a Szovjetunió széthullása előtt az Egyesült Államokba menekült és minden információt átadott az amerikaiaknak. Vagyis az Index újságírója egy feltételezhetően a CIA-nak dolgozó kettős ügynökkel találkozott, aki a rendszerváltást megelőzően a Szovjetunióban végzett kémtevékenységet az amerikaiaknak. A rejtélyes módon szerzett információkat pedig éppen a választások előtti időszakban publikálta az Index, vagyis az amerikai ügynök feltehetően a választások kimenetelének módosítása céljából kereste meg egy magyarországi sajtóorgánum újságíróját, aki kénytelen volt publikálni a dokumentumokat, és mellé írni, hogy Dezső András. "Nagy Oroszország kovácsolta frigy" - ilyen címmel került címlapra egy magyarországi párt politikusa, éppen a választások előtt, lejáratási célzattal.
Semjén Zsolt kijelentése szerint az Index tevékenysége - egy másik ügyben - összhangban volt az Ukrajnában működő titkosszolgálatok kettős állampolgárság elleni lejárató kampányával.
Ahogy Ulfkotte is mondta, az ő esete nem egyedi eset, a teljes európai média működését jellemzi. Hazai eset is bőven akad, ha az olvasó elég figyelmes. Mindez a fővonalú média hitelességét alapjaiban ássa alá. Emellett azt a kérdést is felveti, hogy a magyar titkosszolgálatok miért nem végeznek elhárítási tevékenységet a nyugati propagandát magyar újságírók beszervezésével működtető nyugati ügynökök ellen.

http://www.hidfo.net/2014/10/18/nyilvanossag-ele-allt-egy-cia-altal-beszervezett-ujsagiro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése