2014. október 19., vasárnap

Több mint elgondolkodtató akció vette ma kezdetét Donbasszban.

A “Народной памяти” – talán így lehetne magyarítani – “Népi emlékezés” mozgalom aktivistái köztisztasági akcióba kezdtek azokon a nem lakott területeken, ahol nincsenek harcok – de voltak. Ma reggel kilenc órától délig (ottani idő szerint) 150 latorhullát “gyűjtöttek be” erdőkből – mezőkről. Beszámolók szerint rettenetes állapotban vannak, legtöbbjüket már “kikezdték a vadak és a kóbor kutyák”!
Nyalókakirály zsoldosai ugyanis a legtöbb esetben már nem is foglalkoznak elpusztult cimboráik holttesteivel. Egyszerűen hátrahagyják őket – a természet vagy a helyi lakosság gondjaira bízva őket.
Ma reggel Szlavjanoszerbszk határában Nyalókakirály pribékjei megtámadták a luhanszki kozák népfelkelők egyk blokkposztját. A blokkposzt parancsnoka “Huligán” arról tájékoztatta tíz órakor az LNR Honvédelmi Minisztériumát, hogy a támadó latorerőt szétzúzták, “számos ellenséges páncélost megsemmisítettek, mintegy száz ellenséges hódítót megöltek, a támadó zászlóalj parancsnokát pedig elfogták”.
kép
A donyecki repülőteret folyamatosan lövi Valcman bűnbandájának tüzérsége – zömmel Avgyejevka irányából. A népköztársaságiak közlése szerint magának a repülőtérnek a területén pillanatnyilag ellenség nem tartózkodik.
Donyeck ma egyelőre “megúszta” tüzérségi tűz nélkül a délelőttöt. A tegnapi terrornak összesen 17 civil halottja lett Kirov Kujbisev és Kijev kerületekben. Az “AZOTNIJ” vegyiüzemet ért támadás következtében keletkezett tüzet reggelre sikerült lokalizálni, és továbbterjedését meggátolni. Nagyon súlyosan megsérült és életveszélyessé vált az a donyecki templom is, amit két latorgránát talált el tegnap.

Nyikisinonál folyamatosan próbálkozik a bérgyilkoshorda az abroncs szétpattintásával. Ma délelőtt is tettek két alkalommal is kisérletet, ám mindkettő kudarccal végződött.
Szmelnál is lövöldözés volt. Két civil megsebesült, két lakóház elpusztult.
Petropavlovkában három helyi lakos sebesült meg.
Dokucsajevszkben a reggeli misére tartók közé lőtt egy sorozatot egy latortank. Egy civil meghalt, három megsebesült.
Mariupolban ma reggel spontán tiltakozó akció kezdődött. Az utóbbi napokban több fiatal lányt is kórházba kellett szállitani. Nyalókakirály martalócai megerőszakolták, és súlyosan bántalmazták őket. A város lakosságának kezd “tele lenni a hócipője” a brutális horda garázdálkodásaival.
http://balrad.wordpress.com/2014/10/19/vasarnap-delelott-donbasszban/


A Bal-Rad számára eddig megfejthetetlen rejtélynek számít, hogy az utóbbi napokban Donbassz fő harci tevékenysége áttevődött az északi frontszakaszra.

A ma (moszkvai idő szerint délután 16 – óra) délutáni donbasszi események összefoglalója kiemeli, hogy Bahmutovkánál a népköztársasági erők megsemmisítették Nyalókakirály 80. ejtőernyős brigádját. Mintegy kétórás tüzérségi tűzcsapásban ma ismét megsemmisítettek egy valcmanista harckocsikonvojt. A jelentés tizenöt tank elpusztításáról számol be. Néhány latornak sikerült kereket oldaniuk, és most a környező erdőségekben bujdosnak. Lehallgatott rádióforgalomból kiderült, hogy egyenesen rettegnek, és hisztérikus állapotba kerültek.
pakkpikk
Nyizsnyetyeploje térségében dél tájban teljesen váratlasnul és meglepetésként érte a népfelkelők rajtaütése egy latortábor zsoldosait. Álmukban sem merték volna gondolni, hogy Luhanszktól ilyen távol gondjaik lehetnek. Lettek gondjaik. Bár hat lator már túl van minden gondon.
Délelőtt tíz órától már Szcsasztyjéban – bent a városban, annak egész területén – zajlanak a harcok. A valcmanisták kisebb csoportosításai Novoajdar, Sztarobjelszk és Bjeloukrajino térségében vannak, és most attól vacognak, hogy ők is mindahányan katlanba kerülnek.
A népköztársaságiak az utóbbi hónapokban csendes területre, Szeverodonyeck és Liszicsanszk térségére is megkezdték a katonai előnyomulásukat. Ma délben már tüzérségi csapást mértek a Popasznaja környéki latorerőkre. Ebben a Popasznaja – Liszicsanszk – Szeverodonyeck háromszögben szemmel láthatóan egy újabb “kazánba” kívánják a népfelkelők beszorítani a valcmanista bérgyilkosokat. Amennyiben ez sikerül, egész Luhansz – régió felett át tudják venni az ellenőrzést, és nem mellesleg – egy újabb orosz határszakaszt fognak birtokba venni.
Délután egy órakor ismét tett egy erőtlen kísérletet a gyjebalcsevoi kazánba rekedt horda Nyikisinonál az út visszaszerzésére. Már természetes dolognak tűnik a sikertelenségük.
Donyeck lakott területeit ma délelőttől a tudósítás közzétételéig folyamatosan lövi a valcmanista horda tüzérsége. Eleddig ma újabb négy helyi lakos halt meg a gránátbecsapódások következtében.
A donyecki repülőtérre ma délelőtt ismét betört három harckocsi és három BTR. Egy latortank és két BTR Motoroláék áldozatává vált. Két másik tank és a harmadik BTR viszont “felszívódott”!
“Giviék” a repülőtér romjai között rengeteg – szemmel láthatóan majdanista – hullájába botlottak. Mind civil ruhát viselt.
Peszkinél és Avgyejevkánál ma elég nagy volt a csend. Illetve volt lövöldözés Avgyejevkából – ágyúkkal – Donyeck irányába.
Marinyka – Krasznogorovka térségében délelőtt összecsapások robbantak ki. A vége az lett, hogy 93 valcmanista zsoldos egyszerűen megadta magát! Nem akarnak tovább harcolni.
Volnovahába viszont bevonultak Nyalókakirály zsoldosai. A DNR erői most megpróbálják őket izolálni. Beszámolók szerint komoly népköztársasági erőátcsoportosítás vette kezdetét, hogy Volnovahából kiszorítsák a zsoldosfalkát.
Dokucsajevszknél kisebb csetepaté bontakozott ki délelőtt, ám fél óra elteltével elcsendesedett a környék.
Mariupolban csak a lakosság háborog, de harci tevékenység nincs.
macska



http://balrad.wordpress.com/2014/10/19/eszak-donbassban-nincs-hetvegi-hangulat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése