A pénzmosás, sikkasztás, csalás és lopás miatt 2005-ben és 2010-ben is elítélt Mihail Hodorkovszkij 2013-ban elnöki kegyelemmel szabadult, és azonnal Németországba repült. 2014 májusáig több nyilatkozatban is határozottan kijelentette, hogy nem kíván politikával foglalkozni.

Hodorkovszkij, szabadulása után
Szeptember óta azonban Hodorkovszkij - az orosz politikai vezetésnek tett ígéretével ellentétben - aktív politikai tevékenységbe kezdett. Újra beindította az Open Russia liberális politikai szervezetet, amely a Soros György által grundolt Open Society Foundation ”fiókvállalatának” tekinthető. A szervezet megfogalmazott céljai között a ”független” liberális média propagálása és a liberális politikai nevelés szerepelnek, és vezetőségi tanácsában ott ül Jacob Rotchild és Henry Kissinger is. Hodorkovszkij az orosz politikai vezetésnek tett ígéretével ellenében aktív politikai tevékenységbe kezdett, mindezt persze biztonságban, külföldről. Az atlantista politikai akarat által kikényszerített színes forradalmak forgatókönyveit levezénylő Freedom House konferenciáján liberális-konzervatív húrokat pengetve az euroatlantista érték-érdekrend melletti abszolút kiállást hangsúlyozta. Pár napra rá a Külkapcsolatok Tanácsa elnevezésű, amerikai külpolitikai tanácsadó szervezet ülésén nyilatkozik - a szervezet tagjai között találjuk Oroszország dezintegrálásának fő stratégáját, Zbignijew Brzezinszkit.
Október 10.-én Hodorkovszkij az egyik legolvasottabb amerikai liberális napilapnak a The Daily Beast-nek adott interjújában Putyin orosz elnök és a jelenlegi orosz kormány szerinte elkerülhetetlen bukásáról beszélt. Hodorkovszkij elmondása szerint az általa vezetett Open Russia célja, hogy ez után a bukás után, különösen ha az véres és kaotikus, azok kerüljenek hatalomra, akik a liberális demokrácia hívei. A kegyelemből frissen szabadult bűnöző azt a véleményét is elmondja, miszerint nyilvánvaló, Oroszország kész elfogadni Ukrajnát és az ott történt változásokat modellként.
Az orosz társadalomban az ukrán modell, vagy a Hodorkovszkijt kitartó nyugati érdekkörök liberális elvei elenyészően alacsony támogatottsággal rendelkeznek - ez az orosz belföldi liberális csoportok által szervezett legutóbbi tüntetések elenyésző számú résztvevőjén felmérhető. A dolognak az adja a súlyát, hogy az USA Hodorkovszkij felkarolásával, és politikai szerepvállalásra való készségének propagálásával leplezetlenül nyílt politikai háborút indított Oroszország ellen. Egy utolsó, politikai felforgatással próbálkozás a nyílt katonai offenzíva megkezdése előtt.


http://www.hidfo.net/2014/10/19/hodorkovszkij-bunozo-visszaterne