Szerbia ipari kamarája üzleti delegációt küldött az Oroszországi Föderációba azzal a javaslattal, hogy folyami kereskedelmi utat hozzanak létre a két ország közt. A szerb hajók a romániai Konstanca felé és más dunai kikötőkbe szállítanák a termékeket, ahonnan elérik az orosz piacot.
Szonja Djurisics, egy a megállapodásban érintett kikötő igazgatója szerint az Európai Unió tagállamai is fokozottan érdekeltek az ilyen jellegű együttműködésben. Annak ellenére, hogy az EU szankciókat léptetett életbe Oroszország ellen, a látszat-politika színfalai mögött a vállalatok (és tagállamok is) igyekeznek megkerülni ezeket a szankciókat. Itt jön képbe Szerbia, ami közvetítő országként szolgál szinte minden nagyobb vállalat és tagállam számára, amely Brüsszel tiltása ellenére továbbra is hozzá akar férni az orosz piachoz.
Szerbia a hazai érdek képviselete mentén kihasználja ezt az előnyös geopolitikai elhelyezkedést, és tudatosan vállalja a közvetítő ország szerepét a szankciót elkerülő európai fél és Moszkva közt. Az elmúlt hét hónap során Konstanca és Szerbia közt több mint 2,5 millió tonna rakományt szállítottak. A kikötő csak az elmúlt egy évben több mint 600 ezer tonna áruforgalmat bonyolított le, beleértve a gabonaféléket és fémkereskedelmet.


http://www.hidfo.net/2014/10/10/szerbia-segit-kijatszani-az-europai-unio-szankcioit