A Borej típusú atom-tengeralattjáró  - Fotó -Rubin Központi Tenger-technikai Tervező Iroda
A Borej típusú atom-tengeralattjáró – Fotó: ‘Rubin’ Központi Tenger-technikai Tervező Iroda

…”Oroszország a világ egyetlen olyan országa, amelyik 30 percen belül végezhet az Egyesült Államokkal…”

Hosszú idő óta Oroszország először múlta felül az Egyesült Államokat a hadászati hordozókon található robbanófejek tekintetében, még ha arról van szó is csupán, hogy eggyel több robbanófejjel rendelkezik, mint az USA (1643:1642).
Az amerikai külügyi tárca hivatalos adatokat tett közzé az Egyesült Államok és Oroszország hadászati nukleáris csapatairól. A vonatkozó adatokat a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló START-III orosz-amerikai szerződés keretében megvalósított csere során kapták meg. Ezek szerint Oroszország az utóbbi év során, vagyis 2013 szeptembere és 2014 szeptembere közötti időszakban felülmúlta az USA-t a szétbontakoztatott hadászati hordozókon található robbanófejek szerint.
A kijevi Majdan küszöbén Graham Allison és Robert Blackwell amerikai politológusok a Politico honlapon 10 okot soroltak fel, amelynél fogva Oroszországgal még mindig számolni kell. Az elsők között rámutattak, hogy Oroszország a világ egyetlen olyan országa, amelyik 30 percen belül végezhet az Egyesült Államokkal.
Valóban, erre sok lehetőség van. Vlagyimir Putyin hangoztatta, hogy Oroszország olyan megfékezési nukleáris rendszerekkel rendelkezik még a 2000-es évek közepétől, amelyeknek nincsen párja a világban. Az orosz államfő elmondta, hogy a rendszerek hiperszonikusak, módosíthatják pályájukat magasság és irány szerint, valamint hangsúlyozta, hogy a rendszereknek mindegy, hogy van-e az ellenfélnek légvédelmi rendszere vagy nincs.
Oroszország napjainkban egyik legígéretesebb irányvonalának tartja a Bulava tengeri telepítésű rakétarendszer továbbfejlesztését. A Bulava minimum 10 egyéni becélzású nukleáris tömböt hordozhat. A rendszer hatótávolsága legalább 8 km. Oroszország Egyesült Államok feletti fölényének fő tényezője lett bizonyára a Borej típusú atomtengeralattjárók – a Bulava rakétákkal felszerelt Jurij Dolgorukij és a Vlagyimir Monomach – rendszeresítése a hadiflottánál.
A Borej típusú atom-tengeralattjáró sorozatgyártott cirkálóhajó (képünkön), amely az orosz haditengerészet hadászati nukleáris erőinek alapját fogja képezni. Fontos, hogy úgy a tengeralattjárók, mint a rájuk felszerelt fegyverzet és rakéták teljes egészében orosz gyártmány.
Oroszország folytatja a Jarsz RSZ-24-es szárazföldi telepítésű interkontinentális ballisztikus rakéták szétbontakoztatását silós és mobil változatban. Nem kevésbé fontos a nukleáris rakétatámadásról való értesítési rendszerek megújításának folyamata. Az orosz űrvédelmi rendszer részét alkotják a krími „orbitális” komplexumok: a Dnyepr rakétatámadás-jelző rendszer radarállomása és űrszonda-irányító központ Szevasztopol területén.
Oroszország azonkívül kísérleti indításokat valósított meg kommunikációs és navigációs műholdakkal, űrszondák újabb generációit állítja elő. Kutatásokat végeznek vasúti rakétakomplexumok kialakítása terén, amelyek még tökéletesebbek és nagyobb kapacitásúak azokhoz képest, amelyek leszereléséhez olyannyira ragaszkodtak a NATO stratégái a START-II szerződés értelmében. Három éven belül az orosz hadseregnél hadrendbe állított szárnyasrakéták száma megötszöröződik, 2020-ra pedig a mai szint 30-szorosa lesz – állítja Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.
Mindezen tervek megvalósításának köszönhetően Oroszország nemcsak megőrizheti az erőegyensúlyt bolygónkon, hanem megtarthatja nagyhatalmi státuszát is.
Nyikolaj Malisevszkij/Ruvr.ru