Oroszország, Belorusszia, Kazahsztán és Örményország államfői pénteken aláírták az örmény eurázsiai csatlakozás szerződését. Az Eurázsiai Gazdasági Unió alapszerződését az alapító tagállamok májusban írták alá, és már 2015 január 1-jén megkezdi működését. A szerződés aláírását követően mindhárom alapító tagállam törvénybe iktatta a dokumentumot - legutóbb Belorusszia -, Örményország és Kirgizisztán pedig már korábban jelezte csatlakozási szándékát, a két ország vélhetően még 2015-ben belép az unióba.
Az alapszerződést két részből áll. Első része az unió céljait és lehetőségeit irányozza elő teljes jogú nemzetközi szervezetként, második része pedig a gazdasági együttműködést határozza meg és megfogalmazza a követelményeket az egyes gazdasági szektorok integrációjával kapcsolatban. Az Eurázsiai Bizottság székhelye Moszkvában, az Eurázsiai Bíróságé Minszkben, a pénzügyi szabályozó testület székhelye pedig Almatiban, Kazahsztán volt fővárosában lesz.
Az alapító tagállamok és az újonnan csatlakozó országok jelentős beruházásokat kezdhetnek meg a közös fejlesztési alapból. Miközben a Brüsszel központú Európai Unió a csatlakozás részeként leépíti újonnan csatlakozó tagállamait, hogy azokat üres felvásárló piacként használhassa, az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamai csatlakozásának részét képezi az iparosítás, a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés ösztönzése.
Magyarország és Kelet-Európa más országai a közeljövőben szintén lehetőséget kaphatnak az Eurázsiai Unióhoz csatlakozásra, ha képesek lerázni magukról az elmúlt 25 év atlantista politikáját.
Hídfő.net | Eurázsiai UnióAz Eurázsiai Unió alapító tagállamai és azon országok, melyek a közeljövőben lehetőséget kapnak a csatlakozásra
http://www.hidfo.net/2014/10/10/ormenyorszag-alairta-az-eurazsiai-gazdasagi-unio-csatlakozasi-szerzodeset