A ház(táj)i tej



A tej „élet, erő, egészség”, de mondhatnám inkább: „túlélés”, sőt: egy legyengült éhező szervezet számára életmentés. A tejet becsüljük meg! Éppen ezért SOHA ne vegyünk tej-imitációt! Bármilyen olcsó, akkor se!

A tej imitáció nem értékesebb a csapvíznél, igyák meg, akik importálják és forgalmazzák.

A „reggeli ital” és más növényi hidrogénezett olajokból visszahígított szörnyűségekben nincs élet. Márpedig a magyar ember a tejet nem nyersen, hanem leginkább savanyítva szereti. Így a leggyengébb gyomrot se készíti ki. Az UHT tej-imitációk nem savanyodnak aludttejjé, hanem megkeserednek. Nincs bennük élet, ezek csak vegyipari termékek. Már a kutya is fintorog tőle….

Miért olcsó és miért „túlélős” alapanyag az igazi tej?

Hát azért, mert nagyon egészséges és sok minden lesz belőle, amik szintúgy egészségesek a maguk nemében! Hagyjuk tehát megaludni. A jó házi tej alacsony baktériumszámú és ezért kb egy hét alatt alszik meg a fejéstől számítva. Az erjesztő baktériumokat a környezetből veszi fel, tehát nem mindegy a tárolása. Nem túl meleg, de nem is hűvös, kiegyenlített hőmérsékletű helyen altassuk. Akkor  jó, ha a tetején képződött tejfel alapanyag felszínén kis dombocskák láthatók a tejsavóból felszabaduló széndioxid miatt. Tehát: amikor már határozottan elválik az opálosan víztiszta savótól a fehérje része, szinte „megáll” a kanálon…
Tejföl
Egy jó liternyi igazi tej, ha megalszik, akkor kb.: 1.5 dl hibátlan tejfölt ajándékoz nekünk, "ingyen". Más dolgunk nincs, mint szépen lekanalazni a láboska tetejéről, majd pedig simára egy villa segítségével elkeverni. hűvös helyen még két hétig is eláll.
Vaj

Körülbelül 5-6 liter aludttej esetén már érdemes a vajköpüléssel is megpróbálkozni. Itt az eljárás célja az, hogy nyers tej tejszínjéből a vizet kicsapassuk. Erre valaha igen egyszerű köpülő edények voltak, házilag is érdemes egyet összeeszkábálni vagy konyhai robotgéppel könnyíthetünk dolgunkon. A behűtött tejszínből maximális fokozaton pörgetve 20 perc alatt vaj lesz. A lé pedig az "író", szintén jó még, öntsük az aludttejhez. Vannak, akik a tejszínt a behűtés előtt felforralják, mert így az ebből készült vaj sokkal később avasodik. Azonban "köpülni" csak hidegen szabad, de ezt úgy is mindenki kitalálhatja, aki már látott olvadt vajat...
Ami maradt, abból lesz a túró.
A túrót elkészíteni igazán egyszerű: óvatosan 40 fokig melegítjük az aludttejet, majd pedig egy szitán kereszül elválasztjuk a hófehér részét az áttetsző savójától. Ha keményebb túrót szeretnénk, akkor hagyjuk a szitából lecsepegni a maradék savót egy éjszakán át. A savó is élet-erő-egészség, behűtve kitűnő üdítő. Jó, jó, ez nem kumisz, de attól még finom. "Aktív élő flóra" tartalma pedig vetekszik a legdrágább multis ipari csodajoghurtéval. Mert mi is az a "bifidus essensis" ?! Probiotikum, annyiz biztos. Így nevezik azokat az élő mikroorganizmusokat, amelyek a szervezetébe jutva jótékony hatásokat fejtenek ki. Ide tartoznak a baktériumok közül elsősorban a Lactobacillus és a Bifidobacterium nemzetségek. Ezek a baktériumok, élesztőgombák képesek a betegséget okozó más baktériumok elszaporodását, méreganyag-termelését megakadályozni, az immunrendszert serkenteni.

És a sajt?
Az más lapra tartozik, oltó nélkül csak imitációkra futja. Meg lehet próbálkozni szódabikarbónás tejfehérje (azaz: túró) kicsapatással valami halvány utánzatát elkészíteni a sajtnak, de ma már nem tartom jó megoldásnak. Esetleg megpróbálhatunk saját magunk kitenyészteni valamilyen sajtoltó enzimet mondjuk egy érésben lévő sajtból kiindulva. A sajt már csak azért is nem "túlélős" megoldás, mert kb. 1-1.4kg sajthoz legalább 10 liter tej kell, ami már jelentős tétel.
A sajtkészítésről egy külön cikkben értekezünk...


Tóth János összeállítása - Hernád Völgye H.H.K. ajánlásával