Egy szemfüles olvasónk küldte be az alábbi fotókat, melyek a nyíregyházi vasútállomáson készültek augusztus 2-án. A közölt információk szerint a vasúti szerelvény Záhony felé tartott, ahol átlépte Ukrajna felé az államhatárt. A képek érdekessége, hogy ezeken valaha a Magyar Honvédség állományába tartozó T-72-es közepes harckocsik láthatóak.
Hídfő.net | Hulladék vas áráért eladott honvédségi harckocsik útban az ukrajnai polgárháború felé
Hídfő.net | Hulladék vas áráért eladott honvédségi harckocsik útban az ukrajnai polgárháború felé
Az ukrán válság kirobbanása óta a Magyar Honvédség készleteiből kivont eszközöket árusító HM EI Zrt. (Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság) két pályázatot is kiírt használt T-72-es harckocsikra. Az elsőre 2014. év márciusától lehetett pályázni, ez 58 db, főként belorusz gyártású harcjárműre vonatkozott. Ezt a tendert a 2013 októberében alapított, - állítólag cseh magánszemélyek által birtokolt - társaság, az Excalibur Defense Kft nyerte meg. A második pályázatra 2014 júliusában lehetett ajánlatokat tenni, és azt augusztusra már el is bírálták. Ezt is a fent megnevezett cég nyerte meg, mely szerepel a nyilvántartott haditechnikai külkereskedelmi tevékenységi engedéllyel rendelkező vállalkozások listájában is.
A második pályázatot 22 db T-72-es harckocsira írták ki.
http://www.hmei.hu/Documents/Inkurrencia/Palyazat/Palyazat_S14N08.pdf
A 22 db harckocsira adható minimálár bruttó 45 millió 220 ezer Ft volt. Ez azt jelenti, hogy egy darab harckocsiért kicsivel több, mint 2 millió forintot kellett kifizetni. Mivel feltételezzük, hogy az ajánlatok egymással versenyre keltek, így valószínűleg valamivel több pénzért kelhettek el a harcjárművek. Ma a világpiacon egy ilyen állapotú, használt, de még hadra fogható harcjármű értéke legalább 100 ezer USA dollár ( megközelítőleg 24 millió Ft) . Tehát itthon a piaci ár tizedéért értékesíthettek ilyen harcjárműveket.
Azonban az mindenképpen kérdéseket von maga után, hogy miért ad el a HM cége használt, de még hadra fogható haditechnikát gyakorlatilag hulladékvas árában vagy az alatti áron? Ma 53-57 Ft egy kilogramm vas ára, egy ilyen harckocsi pedig típustól függően 41-44 tonnát nyom.
A második (S14N08 azonosítójú) pályázatban leírt árak szerint az ügylet kimerítheti a hűtlen kezelés fogalmát, hiszen állami vagyontárgyakat játszottak át egy bizonyos cégnek a valós piaci érték töredékéért. Az, hogy az Excalibur Defense Kft mikor és kinek, belföldön vagy külföldön értékesítette a tulajdonában lévő, összesen 80 db használt T-72-es harckocsit, arról nincsenek információink. Mivel a szomszédos országok közül csak Ukrajna vív háborút és jelentős haditechnikai veszteségei vannak, így elképzelhető, pont oda lehetett eladni ezeket a harckocsikat. Információink szerint a lefényképezett vasúti szerelvény is éppen oda tartott.
Ami tény, hogy az USA napi szinten dollármilliókat költ az ukrán hadsereg működésben tartására, valamint felszólította azon NATO szövetségeseit, akik szovjet haditechnikai eszközöket üzemeltetnek vagy üzemeltettek, hogy készleteik átadásával vagy értékesítésével segítsék az ukránokat. Így az eladott szovjet technika helyére a NATO országok majd vehetnek méregdrága nyugati fegyvereket, persze nem a hulladékvas áráért.
Egyes források szerint Ukrajna Lengyelországtól vagy Magyarországtól vásárolna légiereje feltöltéséhez harci repülőgépeket. Érdekes módon, a HM EI Zrt. erre is tud megoldást, hiszen 2013 óta eladó 24 darab MIG-29 típusú vadászgépünk, valamint 8 darab MI-8 típusú katonai szállító helikopterünk is.
Eközben pedig szépen robognak a volt magyar fegyverek Ukrajna felé. Talán ezzel járul hozzá Magyarország a civilek ezreinek haláláért felelős ukrán megtorló művelethez? A magyarázat, ami majd napvilágot lát a napokban, miszerint az eladott haditechnika árából az államháztartási hiányt akarják finanszírozni, nem áll meg, mivel akkor nem hulladékvas árán kellett volna eladni a tankokat, jópár afrikai, ázsiai ország örömmel megvette volna fegyverárban is ezeket a harcjárműveket.

http://www.hidfo.net/2014/08/12/hulladekvas-araert-eladott-honvedsegi-harckocsik-utban-az-ukrajnai-haboru-fele