2014. július 2., szerda

Nyugati olajipari cég zsírosodik az iraki káoszból

A zavarosban halászás egy közel-keleti konfliktus esetén mindig is erősségük volt a nyugati cégeknek. Annak, hogy véletlenül egyszer is ne saját magukra gondoljanak, eléggé kevés az esélye. Jól látszik most ez Irakban is. Azonban az ottani polgárháborús helyzet egyik nagy nyertese az észak-iraki féleig-meddig autonóm kurd régió lehet. A brit General Energy feltörekvő olajipari cég nem is hagyta szó nélkül a lehetőséget, és megegyezett a kurd vezetéssel, természetesen olajról.
Hídfő.net | Kurd milicista olajipari létesítményt őriz.Kurd milicista olajipari létesítményt őriz.
A General Energy annak a Tony Haywardnak a tulajdona, aki régebben a British Petrol vezére is volt, egyesek szerint ő volt a felelős a Mexikói-öbölben történt BP olajkút katasztrófáért. Most az iraki kurd területekről szállít olajat a frissen a kurd milícia támogatásával épült vezetéken Törökországba, hogy onnan aztán a "véres olaj"-at a törökök közbeiktatásával eladják a világpiacon. A kurdoknak az államiság kikiáltásához jól jön a stabil bevétel, még akkor is, ha ez valahol a törökökön keresztül realizálódik. Persze ettől a kurdok és a törökök még nem lesznek nagy barátok, kicsi a valószínűsége, hogy elfelejtené a kurd vezetés a Törökországban élő kurd népességet ért atrocitásokat.
Másrészint az olajipari nagyvállalatoknak, mint az Exxon és a BP, az iraki polgárháború / kalifátus igen csak nagy meglepetést okozott, mert az iraki befektetéseik jó része azon a területen van, ahol most épp a szunnita dzsihád tombol az ISIS vezetésével. Ezeknek a befektetéseknek bizonytalan a sorsa, de elképzelhető, hogy konzerválni tudják őket, mert az ISIS CIA pénzen indult eredetileg, de a kikiáltott "kalifátus" nyugatellenes álláspontja még nem kristályosodott ki teljesen.
Mindezt az iraki még regnáló vezetés Bagdadból igen csak ferde szemmel nézi, állításuk szerint a General Energy és a kurdok voltaképpen meglopják az iraki államot, és segítenek a (kurd) szeparatistáknak leválni irakról. "Kurdisztán" jelenleg 200.000 hordó / nap termelésre képes, ez a dél-iraki olajmezők napi 3 millió hordójához ugyan még elenyésző mennyiség, de a General Enery így is már 500 millió dollár készpénzel rendelkezik.
Ismét egy kiváló példáját láthatjuk a nyugati kapitalista gátlástalanságnak.


http://www.hidfo.net/2014/07/02/nyugati-olajipari-ceg-zsirosodik-az-iraki-kaoszbol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése